Osijek
SUZE SVETOG LOVRE

Nebesku predstavu Osječani čekali na Bajeru
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.
Kako je meteore najbolje promatrati nakon ponoći, priređen je popratno predavanje o astronomiji

Četvrtu godinu zaredom Udruga izviđača "Slavonski hrast" organizirala je na jezeru Bajer promatranje kiše meteora, tzv. meteorskog potoka perzeida, u narodu poznatijeg kao suze svetog Lovre. Tijekom noći između 11. i 12. kolovoza ispod otvorenog neba okupili su se na livadi brojni sugrađani - stanovnici GČ Jug 2, izviđači, studenti Odjela za fiziku iz udruge Tardis i mnogi drugi, koji su željeli svjedočiti još jednom noćnom nebeskom spektaklu.


Kako je neobičnu prirodnu pojavu najbolje promatrati nakon ponoći, organizatori su priredili popratni programski sadržaj o astronomiji. Program je počeo prezentacijom o Perzeju i grčkoj mitologiji, koju je održao Igor Miklavčić, izviđački instruktor i predavač na Odjelu za fiziku.
- Najčešće nazivi zviježda na nebu koja vidimo dolaze iz grčke mitologije, a nazivi samih zvijezda dolaze iz arapskog jezika - počeo je priču o nazivu perzeida Miklavčić, prešavši na upoznavanje sugrađana s nekima od tih zviježđa. U večeri sa subote na nedjelju okupljeni promatrači mogli su vidjeti i četiri planeta kroz različite vrste teleskopa - Veneru, Mars, Jupiter i Saturn. Nebo prije ponoći poprilično naoblačilo pa nismo imali priliku vidjeti stotine "zvijezda padalica", koje su se očekivale, no poneka se ipak mogla uhvatiti.
- Svi koji propuste kišu meteora danas (subota, nap. a.), tu nebesku predstavu moći će gledati i sutra (nedjelja, nap. a.) - istaknuo je Miklavčić, koji se nedavno s izviđačima vratio s otoka Prvića, gdje su imali priliku jasno promatrati spektakuarnu pomrčinu Mjeseca, koja nije bila vidljiva u Osijeku zbog lošeg vremena. A avanturisti mališani svoju su opremu za kampiranje ponijeli i na livadu pokraj osječkog jezera, gdje su u improviziranom kampu proveli još jednu noć u prirodi, pod zvijezdama.
Jasenka Pejaković
Od palih meteora seljaci prave čavle
Sugrađanima su prezentirani i dijelovi meteora iz Kine, Alžira, Maroka, a koliko je zapravo moguće pronaći komadić meteora, općenito, a naročito u Lijepoj Našoj, upitali smo Igora Miklavčića. - Prije nekoliko godina astronomsko društvo iz Križevaca organiziralo je potragu za meteorom koji je pao u blizini i uspjeli su ga pronaći. Prije toga jedan je pronađen u okolici Dubrovnika i u okolici Istre. U povijesti je najpoznatiji meteor iz Hrašćine, pronađen u vrijeme Austro-Ugarske. I danas se čuva u bečkom muzeju. Najveći dio tog metalnog metora naši su seljaci iskoristili za proizvodnju čavala - priča Miklavčić.
Možda ste propustili...

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike