Ekonomija
TURSKA LIRA NA NAJNIŽIM RAZINAMA

Kriza u Turskoj uzdrmala burze
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.
Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer ulagače više ne zabrinjavaju samo trgovinske napetosti između SAD-a i Kine nego i gospodarska kriza u Turskoj, što je izazvalo pad tečaja turske lire na najniže razine u povijesti.
Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio za 0,6 %, na 25.313 bodova, a S&P 500 za 0,3 %, na 2833 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, za 0,3 %, na 7839 bodova. Sve do kraja tjedna podršku tim indeksima pružali su dobri kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija i oporavak tehnološkog sektora nakon nedavnog oštrog pada. No, u petak je najveću svjetsku burzu uzdrmalo produbljivanje gospodarske krize u Turskoj, što je pritisnulo dionice banaka i navelo ulagače na povlačenje iz rizičnijih ulaganja. Najviše je pao, za 1,2 %, S&P indeks financijskog sektora, pri čemu je cijena dionice Citigroupa, banke koja je najviše izložena globalnim zbivanjima, potonula za 2,4 %, a pod pritiskom su bile i dionice JPMorgana, Wells Farga i Bank of America. Posljedica je to produbljivanja gospodarske krize u Turskoj nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump udvostručio carine na uvoz aluminija i čelika iz te zemlje na 20, odnosno 50 %. "Upravo sam odobrio udvostručenje carina na čelik i aluminij iz Turske, dok njezina valuta, turska lira, pada u odnosu prema našem vrlo snažnom dolaru. Naši odnosi s Turskom u ovom trenutku nisu dobri", napisao je Trump na Twitteru.
Zbog toga je na valutnim tržištima tečaj turske lire, koji je i prije bio pod pritiskom, u petak potonuo za 18 %, što je njegov najveći dnevni gubitak od financijske krize u Turskoj 2001. godine. Pritom je tečaj lire prema dolaru zaronio na najnižu razinu u povijesti, pa se za jedan dolar izdvaja više od šest lira. Od početka godine lira je izgubila oko 40 % vrijednosti jer tamošnjem gospodarstvu prijeti oštro usporavanje rasta, a možda i recesija, što je negativno utjecalo na svjetske burze. "To je klasično povlačenje iz rizičnijih investicija. Vlada zabrinutost zbog kolateralnih šteta, zbog utjecaja na Europu. A dionice banaka su pod pritiskom zbog pada prinosa na 10-godišnje američke obveznice", kaže Quincy Krosby iz tvrtke Prudential Financial. Hina
Možda ste propustili...

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike