Zdravlje
ZAHVALJUJUĆI NAPREDNOJ TEHNOLOGIJI

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji sve se češće na pregledima slučajno otkrivaju tvorbe
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.
Zahvaljujući naprednoj medicinskoj tehnologiji na pregledima se može sve češće slučajno 'uhvatiti' nešto drugo: abnormalnosti koje mogu stvoriti tjeskobu zbog mogućnosti da se radi o raku, no u najvećem broju slučajeva ne radi se o zloćudnim tvorbama, pokazuje novo istraživanje.
Takvo slučajno otkrivanje tvorbi, nevezano uz osnovnu dijagnozu ili simptome koji su doveli pacijenta na pretragu, postaje sve češće s porastom broja pregleda sofisticiranim uređajima poput magnetske rezonancije ili PET skena koji uoče abnormalnosti koje nisu bile poznate.
“Znamo da takva otkrića mogu izazvati tjeskobu kod pacijenta i vjerojatno će voditi do daljnjih pretraga i liječenja od kojih će dio biti nepotreban, a neki mogu i nanijeti štetu", kaže voditelj istraživanja, dr. Jack O’Sullivan s britanskog sveučilišta Oxford.
“Gotovo svi današnji doktori opisat će vam takvo iskustvo slučajnog otkrića”, dodaje O’Sullivan.
U okviru istraživanja znanstvenici su proučili podatke ukupno 20 ranijih istraživanja kojima je bilo obuhvaćeno 627.073 pacijenta.
Učestalost tih slučajnih otkrića ovisila je o vrsti pretrage i lokaciji u tijelu, o čemu je ovisila i vjerojatnost da se radi o zloćudnoj tvorbi, navode znanstvenici u radu objavljenom u časopisu The BMJ.
Primjerice u dva posto PET skenova čitavoga tijela slučajno su otkrivene nepoznate tvorbe kao i u dva posto CT prsnog koša kojim se tragalo za začepljenjim krvnih žila u plućima. U tim slučajevima tvorbe su najčešće otkrivene u krvnim žilama.
Kad se radilo o CT-u srca, prsnog koša ili abdomena u 45 posto slučajeva pronađene su tvorbe u ždrijelu, abdomenu, kralježnici ili srcu. CT kolonoskopija otkrila je izvan crijeva tvorbe u 38 posto slučajeva, a magnetna rezonancija mozga otkrila je tvorbe u mozgu u 22 posto slučajeva.
Najveći broj slučajno otkrivenih tvorbi za koje se ispostavilo da se radi o karcinomima bilo je u slučaju pacijenata kod kojih je sofisticiranim pretragama bilo obuhvaćeno područje dojki ili jajnika, pokazalo je istraživanje.
Oko 42 posto tvorbi na dojkama pokazalo se maligno, kao i 28 posto slučajno otkrivenih tvorbi na jajnicima i 11 posto na prostati.
U drugim slučajevima slučajno otkriveni tumori bili su gotovo uvijek benigni. Primjerice u stotom dijelu jednog postotka slučajno otkrivene tvorbe u mozgu i nadbubrežnoj žlijezdi bile su zloćudne.
Dr. Camilla Schalin-Jantti sa sveučilišta Helsinki, koja nije bila uključena u istraživanje, kaže kako napredovanje tehnologije tijekom proteklih deset godina omogućuje otkrivanje sve manjih i manjih tvorbi u našim tijelima koje su bezopasne.
(Hina)
Najčitanije iz rubrike