Novosti
MEĐU KANDIDATIMA I NEKOLIKO SLAVONACA, IZ ĐAKOVA I SLAVONSKOG BRODA

Završeno selekcijsko letenje 11 polaznika novog naraštaja pilota
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.

Jedanaest polaznika 27. naraštaja hrvatskih vojnih pilota u petak je uspješno završilo selekcijsko letenje u Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, izvijestili su iz MORH-a.
Selekcija, koja je trajala mjesec dana, provedena je na avionima ZLIN 242 L, a svaki od polaznika imao je oko deset sati naleta pod stručnim vodstvom nastavnika letenja. Voditelj selekcijskog letenja i pilot akrobatske grupe "Krila Oluje", bojnik Ivan Anđić, kazao je kako se u organizacijskom smislu letenje odvijalo u dvije smjene, jutarnjoj i poslijepodnevnoj te da je cijeli ciklus završen u predviđenom vremenu.
"Tri su detalja obilježila provedbu ove selekcije. Prvi je veći broj polaznika, što nas sve veseli jer su oni budućnost i nova snaga HRZ-a. Drugo, pokazali su veliku motiviranost, dobru pripremljenost u svim segmentima selekcijskog letenja i pred njima je nastavak ozbiljnog rada na putu do vojnog pilota. I treće, unatoč ekstremnim vrućinama svi polaznici obuke, njihovi nastavnici i zrakoplovni tehničari iskazali su izniman angažman i profesionalnost i zaslužuju sve pohvale", rekao je bojnik Anđić.
Polaznik selekcijskog letenja Luka Arambašić iz Šibenika na kraju uspješne obuke izdvaja prvi let kao najdojmljiviji događaj selekcije, a zaljubljenost u letenje definitivno je potvrdila i Dijana Žabić iz Ivanić-Grada, koja uzor vidi u pilotu Rudolfu Perešinu i njegovu povijesnom preletu tijekom Domovinskog rata.
Luka Havrlišan i Jure Grgić, obojica iz Slavonskog Broda, ističu kako su najviše uživali u akrobatskom letu, a slično iskustvo imaju i Borna Bakran iz Zaboka, Maurizio Ivetić iz Rovinja, kao i Zagrepčani Goran Crnički i Marko Čulina.
Ljubav prema visinama i adrenalin dovele su na selekciju i Mislava Petrovića iz Đakova, Domagoj Božan iz Marine ispunjen je ponosom što mu se pruža prilika postati hrvatskim vojnim pilotom, a Ante Beljan iz Splita posebno pamti prvo samostalno slijetanje.
Polaznici završene selekcije nastavljaju studij u Zagrebu na Fakultetu prometnih znanosti, smjer Vojni piloti, a nakon polaganja svih predviđenih ispita ponovno dolaze u bazu Zemunik, na početak temeljne obuke na avionu ZLIN-242 L

Hina

U posjetu RH i zapovjedni brod NATO-a
Višenamjenski protuminski brod Njemačke ratne mornarice FGS Rhein, koji je ujedno i jedan od zapovjednih brodova NATO-a, u petak je uplovio u luku Lora u posjet Splitu i Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM), a kapetana fregate Franka Maginskyja, koji zapovijeda Stalnom skupinom NATO protuminskih brodova, primio je predsjednik splitskog Gradskog vijeća Igor Stanišić. Stanišić je naglasio kako Njemačka i Hrvatska imaju kvalitetnu i dobru suradnju te da se u Splitu nastavlja tradicija primanja stranih ratnih brodova, priopćeno je iz splitske gradske uprave. Zapovjednik Maginsky istaknuo je da je upoznavanje gradova i kultura važan temelj za mir i stabilnost. Zapovjedni brod Njemačke ratne mornarice dio je Stalne skupine NATO protuminskih brodova (Standing NATO Mine Countermeasures Group - SNMCMG2). Stalne skupine NATO brodova (SNMG i SNMCMG) integrirane su višenacionalne pomorske snage, u čijem su sastavu brodovi zemalja članica Saveza. Skupine pružaju potporu NATO-u u provedbi operacija te diplomatskih aktivnosti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike