Novosti
SVAKOM PRVAŠIĆU STAKLENKA DOMAĆEG MEDA

Med djeci za zdravstvenu korist, ali i pomoć pčelarima
Objavljeno 11. kolovoza, 2018.
Za provedbu ovog programa bit će osigurano dva milijuna kuna

Djeca prvih razreda osnovnih škola od ove bi nastavne godine trebala učiti o važnosti konzumiranja meda i njegova uključivanja u prehranu, a svako bi dijete u prosincu trebalo dobiti staklenku meda domaćeg proizvođača, navodi se u prijedlogu programa školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka.


Taj program, koji je u javnoj raspravi do sredine kolovoza, pomoći će, navodi Ministarstvo poljoprivrede, u stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu. Za njegovu provedbu osigurat će se dva milijuna kuna, od čega 1,2 milijuna kuna za mjeru "Školski medni dan", a 800.000 kuna za mjeru "Promocija meda hrvatskih pčelinjaka".
Školski medni dan bit će 7. prosinca, na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, kada će se učenicima prvih razreda osnovnih škola dijeliti med domaćih proizvođača zapakiran u "nacionalnu staklenku za med", volumena 370 mililitara. Med će nositi oznaku proizvođača i zaštićenu oznaku "Med hrvatskih pčelinjaka", predviđa se u programu.
Uloga pčelarstva

Isto tako, Hrvatska poljoprivredna agencija provodit će, uz pomoć medija i priručnih materijala, aktivnosti informiranja učenika i roditelja radi podizanja razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda. Namjera je, navodi Ministarstvo poljoprivrede, tim programom podići svijest djece od rane dobi o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazati na ulogu i važnost pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, jer 84 posto biljnih vrsta i 76 posto proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.
Predsjednik Županijskog savez pčelara Osječko-baranjske županije Slavko Stojanović ističe kako pčelari snažno pozdravljaju taj predloženi program.
- Ovo je doista hvalevrijedna akcija. Djeca će dobiti domaći med. Računamo da će za 40-ak tisuća prvašića biti pripremljeno dvadesetak tona meda - kazao nam je Stojanović.
Prema tom programu organizirat će se i "Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka", na kojemu će se ukazivati na važnost provedbe programa. Osim toga, škole će u suradnji s pčelarskim udrugama i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom organizirati i razna druga edukativna događanja kojima će se učenici pobliže upoznati o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji te će uz med djeci podijeliti i slikovnicu edukativnog karaktera kao početnu osnovu za upoznavanje pčelarstva.
Velik uvoz

Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u provedbi te mjere te odluke o isplati odradit će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a pravo sudjelovanja na javnom pozivu imaju osnivači škola koji su ujedno i odgovorni za popis škola koje će sudjelovati u mjeri, stoji u programu Ministarstva poljoprivrede koji je u javnoj raspravi do 15. kolovoza.
Ministarstvo nadležno za obrazovanje dostavit će Agenciji za plaćanja popis škola s brojem učenika na dan 30. rujna 2018.
Agencija za plaćanja korisnicima će potpore, koji su proračunski korisnici, isplatiti potporu u obliku predujma u stopostotnom iznosu. Neproračunskim korisnicima potpora će se isplatiti temeljem dostavljene dokumentacije o provedenoj mjeri.
Mjerom "Promocija meda hrvatskih pčelinjaka" financira se nabava alata za izradu nacionalne staklenke za med u maksimalnom iznosu od 800 tisuća kuna, a korisnik te mjere je Hrvatski pčelarski savez. Hrvatski pčelarski savez podnosi zahtjev za financiranje nabave alata za izradu nacionalne staklenke za med Agenciji za plaćanja do 1. prosinca 2018.
U Hrvatskoj se prema procjenama godišnje proizvodi između osam i 12 tisuća tona meda, ovisno o godini. Prošle godine uvezeno je 1560 tona meda. Najveći dio tih količina dolazi preko Španjolske, a riječ je o medu iz Kine, Brazila i drugih zemalja. Stojanović podsjeća da samo Kina godišnje proizvodi oko 400 tisuća tona meda.
Igor Mikulić/H
Ne postoje točni podaci o proizvodnji meda
Hrvatski pčelari godišnje proizvedu između osam i 12 tisuća tona meda, ovisno o godini. Točne brojke o količinama proizvedenog meda zapravo ne postoje. Ove godine, kazao nam je predsjednik Županijskog savez pčelara Osječko-baranjske županije Slavko Stojanović, krenut će pilot-projekt, najprije u Virovitičko-podravskoj županiji, kojim bi se utvrđivala točna količina proizvedenog meda. - Prema modelu kakav se primjenjuje u Mađarskoj, svaki bi pčelar preko određenih obrazaca Pčelarskom savezu nakon svakog vrcanja prijavljivao količinu i vrstu izvrcanog meda. Za koju godinu, plan je da se u cijeloj Hrvatskoj prijavljuju proizvedene količine meda te bi na taj način desegnuli, računamo, oko 95 posto točnosti proizvedenih količina meda - kaže Stojanović.
Djeca će dobiti domaći med. Za oko 40 tisuća prvašića bit će pripremljeno dvadesetak tona meda
Najčitanije iz rubrike