Svijet
MASAKR U JEMENU

U napadu ubijeno 29 djece, UN traži istragu
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
Najmanje 29 djece ubijeno je u četvrtak u napadu saudijske vojne koalicije u sjevernom Jemenu, objavio je u petak Međunarodni odbor Crvenog križa, dok je istodobno glavni tajnik UN-a Antonio Guterres o tome zatražio hitnu i neovisnu istragu.
Bolnica u pokrajini Saada "primila je tijela 29 djece mlađe od 15 godina i 48 ranjenih osoba, među kojima tridesetero djece", objavio je Crveni križ na svom Twitteru.
Saudijska Arabija i njezini sunitski saveznici više od tri godine bore se protiv proiranskih Hutija koji kontroliraju većinu sjevernog Jemena, uključujući glavni grad Sanu. Njihov projektil u četvrtak je pogodio školski autobus u blizini tržnice u gradu Dahjanu.
Saudijska koalicija priznala je napad, ali tvrdi da u autobusu nisu bila djeca, nego naoružani pobunjenici i da se radilo o legitimnom vojnom cilju. Strani novinari na licu mjesta javljaju da su vidjeli okrvavljenu djecu u bolnici. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je napad u kojem su ubijeni deseci ljudi, među kojima i djeca, i zatražio hitnu i neovisnu istragu. "Glavni tajnik naglašava da sve strane u sukobu moraju voditi brigu o civilima i civilnim objektima u zoni provedbe vojnih operacija", kazao je njegov glasnogovornik. Mediji pod kontrolom pobunjenih Hutija tvrde da je ukupno bilo 50 mrtvih i 77 ranjenih, ali te brojke još nemaju neovisnu potvrdu. "Prihvaćamo poziv generalnog tajnika (UN-a) i spremni smo za suradnju", poručio je šef Vrhovnog revolucionarnog komiteta Huta Mohammed Ali al-Houthi na Twitteru, prenosi Reuters.
‘‘Koalicija će poduzeti sve mjere protiv kriminala i terorizma proiranskih Huti militanata, poput novačenja djece i njihovog iskorištavanja kao alata i štita za terorističko djelovanje‘‘, rekao je glasnogovornik saudijske koalicije Turki al-Malki u izjavi koju prenosi saudijska novinska agencija.
Ranije je Saudijska Arabija objavila kako su presreli projektil ispaljen prema gradu Jazanu od strane Hutija, u srijedu navečer. Ostaci projektila usmrtili su jednu osobu i ranili još 11.
U građanskom ratu u Jemenu poginulo je oko 10.000 ljudi, nekoliko desetaka tisuća je ranjeno, a više od 2,5 milijuna je u izbjeglištvu. U Jemenu, čiji su se sjever (bivša država Sjeverni Jemen) i jug (Narodna Demokratska Republika Jemen), ponovno spojili 1990. godine podijeljeno je i društvo. Nekada socijalistički jug u odnosu na stanovnike na sjeveru zemlje osjećao se oštećenim i podržavao je pokret koji se zalagao za secesiju. Al-Kaida na arapskom poluotoku ovdje ima jake strukture.
Dugogodišnji rat koje je SAD vodio pomoću bespilotnih letjelica dao je malo rezultata. Na sjeveru zemlje žive šijiti, kojim pripadaju i Huti, dok na jugu žive suniti, što je dovelo i do konflikta na vjerskoj razini. Različita plemena iz sasvim različitih motiva podržavaju jednu ili drugu stranu.H/V.T.
U građanskom ratu u Jemenu poginulo je oko 10.000 ljudi, a više od 2,5 milijuna je u izbjeglištvu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana