Regija
USPJEH NIKOLE BIŠĆANA

Srebro gimnazijalcu iz Donjeg Miholjca na Svjetskoj geografskoj olimpijadi
Objavljeno 11. kolovoza, 2018.
DONJI MIHOLJAC

Nizu iznimnih uspjeha koje proteklih godina ostvarili učenici Srednje škole Donji Miholjac ovih se dana pridružio još jedan svjetskog sjaja nakon što je gimnazijalac Nikola Bišćan osvojio srebrnu medalju na Svjetskoj geografskoj olimpijadi u gradu Quebecu u Kanadi.


Uz njega, srebro je osvojio i Luka Banović iz Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke, brončanu medalju Mihovil Penavić iz Klasične gimazije fra Marijana Lanosovića iz Slavonskog Broda, a pohvalu je dobio Leo Radalj iz III. gimnazije Split. Voditelji hrvatskog olimpijskog tima bili su Dubravka Spevec i Ivan Šulc, članovi Upravnog odbora Hrvatskog geografskog društva.
- Tim su postignućima potvrdili da pripadaju krugu najistaknutijih mladih geografa u svijetu i dostojno prezentirali Hrvatsku. Uspješan nastup i kontinuirano osvajanje medalja na olimpijadama rezultat je kvalitetnog i predanog višegodišnjeg samostalnog rada učenika, poticaja i pomoći učitelja i nastavnika geografije tijekom obrazovanja, potpore članova obitelji te kvalitetnih priprema koje organiziraju voditelji geografskog olimpijskog tima uz pomoć nekoliko djelatnika Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu - priopćeno je iz Hrvatskog geografskog društva o 15. svjetskoj geografskoj olimpijadi koja je održana je pod pokroviteljstvom Svjetske geografske unije u Quebecu u Kanadi od 31. srpnja do 6. kolovoza. Na njoj je sudjelovalo 165 učenika iz 43 države.
Učenicima je to bilo drugo sudjelovanje jer su Nikola, Mihovil i Leo sudjelovali i na 14. svjetskoj geografskoj olimpijadi u Beogradu 2017. godine, a Luka i na 13. svjetskoj geografskoj olimpijadi u Beijingu 2016. godine. Na olimpijadi 2017. godine Mihovil Penavić osvojio je srebrnu, a na olimpijadi 2016. godine Luka Banović osvojio je brončanu medalju.
Kako upravo u ovo vrijeme, nakon zatvaranja Olimpijade, hrvatski tim sudjeluje na poslijeolimpijskoj ekskurziji i upoznaje krajolike, prostorne organizacije i procese u pokrajini Quebec te se u Hrvatsku vraćaju u četvrtak 16.kolovoza, s Nikolom, unatoč pokušajima, nismo uspjeli kontaktirati, no zato smo za informacije zamolili mamu Daliborku Bišćan, koja još zbraja dojmove nakon sinova uspjeha.
Ona kaže da je od samih početaka Nikola imao jako dobar osjećaj vezan za uspjeh na ovom natjecanju, no ipak je javljajući roditeljima rezultate, u pozitivnom šoku i oduševljenju uspio samo izustiti riječ: srebro!
- Prošle godine mu je na natjecanju u Beogradu nedostajalo samo dva boda do srebra i to mu je bila prilika da vidi kako natjecanje funkcionira, poradi na onim segmentima kojima nije bio zadovoljan i pripremi ih i usavrši do novog natjecanja što je odlično uradio - priča ponosna mama sada gimnazijalca-maturanta, kojeg je za ovo natjecanje pripremao profesor Tomislav Dolančić. Dodaje i da mu je u pripremama svakako pomogla i činjenica da od 6. razreda osnovne škole sudjeluje na ovakvim natjecanjima i da mu je geografija jedan od dražih predmeta. No, odluku o tome što želi studirati i čime će se u životu baviti još nije donio, jer mnogo je područja koja ga zanimaju i u kojima je jednako uspješan.
Hrvatsko geografsko društvo pojašnjava da prema pravilima geografske olimpijade tim mogu činiti četiri učenika (koji su na dan 30. lipnja 2018. imali između 16 i 19 godina) izdvojeni prema rezultatima nacionalnog natjecanja iz geografije. Trodnevno natjecanje održava se na engleskom jeziku, u tri dijela: pisani ispit (written test), terenski rad (fieldwork) i multimedijalni ispit (multimedia test). Pisani ispit donosi 40 posto ukupnog broja bodova, odgovori u terenskom radu 40 posto, a u multimedijalnom ispitu 20 posto ukupnog broja bodova.
Valja podsjetiti i na podataka da su od 2010. do 2018. godine, mladi hrvatski geografi na osam sudjelovanja osvojili ukupno 24 medalje: sedam zlatnih, osam srebrnih i devet brončanih. Hrvatsko geografsko društvo navodi da su ponosni na sve rezultate koje su naši mladi geografi ostvarili na svjetskim geografskim olimpijadama te da su zahvalni svima koji su svojim stručnim i financijskim doprinosom omogućili mladim geografima da proslave Hrvatsku na svjetskoj razini.
I u Srednjoj školi Donji Miholjac nisu krili sreću i ponos zbog uspjeha svog učenika. Poručili su da je i ovaj uspjeh potvrda dugogodišnjeg odličnog rada s učenicima u ovoj školi, te da se nadaju da će nakon najavljene gradnje nove škole i funkcioniranja u boljim uvjetima i rezultati njihovih učenika nastaviti biti na ponos školi, gradu i cijeloj Hrvatskoj.
Lidija Aničić
Valja podsjetiti da su od 2010. do 2018. godine mladi geografi na osam sudjelovanja osvojili 24 medalje
Možda ste propustili...

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike