Regija
ASTRONOMSKO DRUŠTVO ORION POZIVA:

Najljepši meteorski roj u godini gledat će se s đakovačkog Bajera
Objavljeno 11. kolovoza, 2018.
ĐAKOVO - Ovaj vikend naše će nebo od sumraka do zore uljepšavati česti i sjajni tragovi “zvijezda padalica”, meteora iz porodice Perzeida, poznatijih kao Suze sv. Lovre. Meteorski roj ove će godine prema prognozama maksimum aktivnosti imati u noći s nedjelje 12., na ponedjeljak, 13. kolovoza. Prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, a uvjeti za opažanje bit će izvanredni jer nema Mjeseca koji bi svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti. Kako doznajemo od predsjednika đakovačkog Astronomskog društva Orion Danka Kočiša, najbolje vrijeme za opažanje bit će od ponoći do zore.
- Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u nebeskom spektaklu. Naše društvo poziva sve da nam se pridruže od 21 sat na zajedničkom promatranje Perzeida s Bajera iza Kauflanda. Osim najljepšeg meteorskog roja u godini, promatrat ćemo i planete Mars, Saturn, Jupiter i Veneru - poziva Kočiš.
Kiše meteora u stvari su komadi svemirskog materijala koji udaraju u gornje atmosferske slojeve Zemlje. Ova se kiša preklapa s Delta akvaridima, čiji je vrhunac prošao nedavno, ali koji će se još neko vrijeme pojavljivati na nebu.
- Ako prilike dopuste promatranje i čisto nebo, ove pojave bit će vidljive svima. Najbolje je prošetati se u prirodu, izvan grada, ponijeti deku, lijepo se smjestiti i uživati u predstavi - kaže Kočiš. Kako kaže, svi možemo dodatno pridonijeti, ako ugasimo vanjsku rasvjetu u svojoj okolini.
Predsjednik đakovačkih astronoma savjetuje promatračima da ne gledaju direktno u radijant, odnosno ishodišnu točku meteorskog roja, jer se ondje može vidjeti najmanje mateora, za opažanje nije potrebna nikakva posebna oprema kao što je teleskop ili dvogled, meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, potrebno se udaljiti iz prostora u kojemu ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu. Bez javne rasvjete zbog meteora
Zbog meteorskog roja Perzeida, koji će se najbolje vidjeti tijekom vikenda, a najbolje u noći s nedjelje na ponedjeljak, javna rasvjeta u Đakovu bit će ugašena tijekom večernjih sati u nedjelju, 12. kolovoza, odnosno, palit će se u 1 sat u ponedjeljak. Đakovčani će na taj način moći uživati u tom jedinstvenom astronomskom fenomenu. M.Alduk
Za promatranje "zvijezda padalica" nije potrebna nikakva posebna oprema. Meteori se gledaju golim okom
Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike