Novosti
MOSTOVA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Prepušta li ova vlada prijedlogom zakona o privatizaciji Inu Molu?
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
Čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov upozorio je u četvrtak da predloženi nacrt izmjena Zakona o privatizaciji Ine, koji je Vlada poslala u javnu raspravu, upućuje na ukidanje članka 10 toga zakona, čime se otvara put potpunom Molovu preuzimanju najveće hrvatske kompanije. "Most nezavisnih lista ne slaže se s time da Vlada RH prepusti zaštitu i interesa i sigurnosti svoje države izmjenom zakona, što su pokušavale i prethodne vlade napraviti, još od 2013., izbrisati jedan članak, čime će se zapravo legitimno prepustiti sve ono o čemu se sporilo i zbog čega je nepravomoćno osuđen predsjednik prethodne vlade Ivo Sanader: omogućit će se Molu da preuzme Inu", rekao je Petrov na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.
Riječ je o članku 10 Zakona o privatizaciji Ine, a upravo je taj članak spriječio Mol da uspije u dosadašnjim namjerama da "razmontira" Inu, dodao je.
"Po svemu sudeći, po dokumentu koji je Vlada RH pustila u javno savjetovanje, gdje se govori o usklađivanju sa stečevinama Europske unije, izgleda da će taj članak ukinuti, te time dati alibi Molu da preuzme većinsko vlasništvo i da na kraju potpuno razmontira Inu", upozorio je Petrov.
Europska komisija tražila je od Hrvatske izmjenu Zakona o privatizaciji Ine u skladu s pravnim stečevinama Europske unije. Saborski zastupnik Tomislav Panenić objasnio je kako bi to bilo na štetu RH, arbitražnog postupka i Ine kao vertikalno integrirane kompanije. Članak 10 je ključan jer regulira pitanja prodaje i stjecanja udjela u tvrtki. U njemu stoji da se, dok je RH vlasnik više od 25 posto udjela u Ini, imovinom većom od 25 posto ne može raspolagati bez Vladine suglasnosti, te da, dok je RH vlasnik 10 i više posto dionica, ne može nitko steći više od 10 posto – a to znači preko 50 posto (dionica) – bez Vladine suglasnosti.
Vlada je Europskoj komisiji poslala usklađeni nacrt novoga prijedloga zakona, zbog čega je privremeno obustavljen postupak protiv Hrvatske pokrenut prije godinu dana pred Sudom EU-a, što upućuje na to da je EK zadovoljna izmjenama koje je predložila hrvatska Vlada, odnosno da promjene idu u smjeru ispunjavanja zahtjeva Europske komisije, dakle, ukidanja članka 10, smatra Panenić. Kao jedan od mogućih scenarija u tome slučaju vidi mogućnost da Mol u kratkome roku prikaže dodatnih 1 posto udjela, koliko mu nedostaje, te se etablira kao većinski vlasnik Ine, čime bi RH izgubila sva prava i ukinula sve barijere za samostalno odlučivanje Mola u upravljaju tom tvrtkom. Ukidanjem toga članka ne samo što će se ukloniti sve prepreke za takav rasplet nego će time i odluke Ive Sanadera dobiti legitimitet, smatra Panenić. "Ako izmijenimo zakon, ni jedan sud više neće potvrditi pravomoćnu presudu Sanaderu", upozorio je.
Most stoga zahtijeva da Vlada hrvatsku javnost transparentno i točno informira o sadržaju prijedloga te o tome na koji način pristupa članku 10. "Smatramo da treba otvoriti javnu komunikaciju, Vlada mora objaviti koje su to izmjene koje planira donijeti", rekao je.H
"medijski populizam"
"Današnja izjava čelnika Mosta upućuje na potpuno nepoznavanje tematike i pojmova s ciljem dezinformiranja javnosti i medijskog populizma", izjavio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u četvrtak. Nakon što je iznio svoje argumente, ministar je zaključio kako je "iz svega navedenoga razvidno da (Božo) Petrov i (Tomislav) Panenić neuspješno pokušavaju udahnuti život političkoj stranci čiji se rejting temelji isključivo na populizmu".
25 %

Ine pripada Republici Hrvatskoj
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana