Novosti
MEĐUNARODNA ZAJEDNICA NIJE DOBRO REAGIRALA NA PRIJEDLOG

Vučić za "razgraničenje" s Albancima, ali nitko ne podržava njegovu ideju
Objavljeno 9. kolovoza, 2018.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da se "zalaže za razgraničenje" s Albancima, prenijela je agencija Tanjug.
"Da imamo teritorij za koji se ne zna tko ga kako tretira i što kome pripada - to je uvijek izvor potencijalnih sukoba i problema", rekao je Vučić u izjavi novinarima u vojvođanskom mjestu Šidu poslije obilaska jedne tvornice. "Ja se zalažem i to ne krijem, svakako se zalažem, i to je politika koju predstavljam, a hoće li ona dobiti potporu naroda ili ne, no ja se zalažem za razgraničenje s Albancima", istaknuo je Vučić. On je rekao da će nedvosmisleno reći što misli kada bude bilo blizu nekog opipljivog rješenja. "To mora biti sveobuhvatan plan koji se tiče mnogo toga, i ne pojednostavljen kako neki zamišljaju", naveo je i naglasio da ne može govoriti o čemu pregovara s kosovskim Albancima, jer bi tako otvorio karte Srbije u pregovorima.
"Nisam neodgovoran i neću izlaziti s ‘veličanstvenim‘ patriotskim izjavama", rekao je Vučić i dodao da zna svoj posao i da ga radi u najboljem interesu Srbije. Predsjednik Kosova Hashim Thaçi u srijedu je izjavio kako neće biti podjele Kosova ni autonomije za Srbe. Na konferenciji za medije kosovski predsjednik rekao je da je pod korigiranjem granica podrazumijevao samo to da se Preševska dolina pripoji Kosovu, ali da istodobno ne bude podjele Kosova ni autonomije za kosovske Srbe, prenijeli su beogradski mediji.
U isto vrijeme Radio Slobodna Europa prenosi kako Velika Britanija smatra da pozivi za korekciju nacionalnih granica Kosova i Srbije mogu biti destabilizirajući, a Njemačka je i dalje mišljenja da je pomicanje granice rizično. U odgovoru za Radio Slobodnu Europu, veleposlanstvo Velike Britanije u Prištini navodi da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova presudna za sigurnost, stabilnost i prosperitet obje zemlje, ali i šire regije. Kako se dodaje, britanska vlada vjeruje da to treba biti temelj za priznavanje nezavisnih i suverenih država unutar aktualnih granica. "Smatramo da pozivi o korekciji nacionalnih granica mogu biti destabilizirajući", navodi se u odgovoru te dodaje da će Velika Britanija nastaviti podržavati dijalog koji se vodi uz posredovanje EU-a radi sveobuhvatnog i održivog rješenja u korist obje zemlje. Ni Njemačka nije promijenila svoj stav o pitanju promjena granica između Kosova i Srbije, priopćeno je za RSE iz njemačkog veleposlanstva u Prištini. H/V.T.
Njemačka i Velika Britanija nisu oduševljene idejama Aleksandra Vučića i ne podupiru promjenu granica