Novosti
MILAN BANDIĆ:

Deplasirano je od Srba koji su otišli iz Hrvatske tražiti da plješću “Oluji”
Objavljeno 9. kolovoza, 2018.

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić poručio je u četvrtak kako je deplasirano tražiti od Srba koji su otišli iz Hrvatske da plješću Oluji, kao i od Hrvata da plješću tzv. JNA i Šljivančaninu, a konferenciju za novinare počeo je i zaključio stihovima pjesme "Ubi me prejaka reč", srpskog pjesnika Branka Miljkovića.


"Deplasirano je s naše strane tražiti od Srba koji su na traktorima otišli iz Hrvatske u Beograd, bez obzira na to što ih je predsjednik Tuđman pozivao javno da ostanu, da oni plješću Oluji", istaknuo je Bandić poručivši neka i "prijatelji u Srbiji ne očekuju od ljudi u Hrvatskoj da plješću tzv. JNA i Šljivančaninu", koji su u koloni cipelarili ljude u Vukovaru te počinili agresiju na Hrvatsku.
Na konfernciji za novinare pozvao je na ‘spuštanje lopte‘ te ocijenio kako se povijest ne može promijeniti. "To su dvije istine, jedna s jedne, a druga s druge strane", rekao je Bandić, dodavši kako Srbi smatraju da Oluja za njih nije bila oslobodilačka, a mi smatramo da je bivša armija agresorska.
Ocijenio je i kako treba uspostaviti normalne odnose, jer, kako je rekao, nakon svojih posjeta Beogradu i Bajinoj Bašti tamo nije vidio nikakvu mržnu kod bilo kojeg čovjeka. "Prije dva tjedna bio sam u Bajinoj Bašti, a osjećao sam se kao na Jelačićevu trgu", ustvrdio je, dodavši kako je bio i u Beogradu, gdje su ga primili patrijarh Irinej i beogradski gradonačelnik, među kojima se osjećao kao da je u Zagrebu. Problem je, tvrdi Bandić, u prosječnoj mirovini u Srbiji koja iznosi 200 eura i prosječnoj plaći koja je 400 eura te u tome što je u zadnjih deset godina iz Hrvatske otišlo 205 tisuća mladih ljudi. Onda je preostalo samo tući u ratne trube i vraćati se u povijest i rovove, poručio je. Oni koji u decibelima mjere svoje argumente, etiketiraju, govore poprijeko o drugima, najviše govori o sebi, tvrdi Bandić. Ocijenio je kako će unatoč tomu što se danas događa za određeno vrijeme surađivati Hrvatska sa Srbijom, kao što Francuzi surađuju s Njemačkom.
Ustvrdio je i kako su na zapadnom Balkanu najvažniji odnosi između Hrvatske i Srbije. Bandić nije htio odgovarati na novinarska pitanja izvan najavljene teme o aktualnim pitanjima u Hrvatskoj i Zagrebu.Hina
Odgovorio pjesmom Branka Miljkovića
Na, kako je rekao, mitomaniju iz Srbije i neumjesne i nespretne odgovore s naše strane odgovorio je citirajući stihove srpskoga pjesnika Branka Miljkovića: “Ubi me prejaka reč”: “Kada bi samo mogao pobeći/ Od onoga što sam rekao/ Poraz ne može biti pobeda ma koliko velik bio/ Ko ne ume da sluša pesmu/ Slušat će oluju/ Hoće li sloboda umeti da peva/ Kao što su sužnji pevali o njoj?”.
Možda ste propustili...