Svijet
DIKTATURA ALEKSANDERA LUKAŠENKA TRAJE OD 1994.

Bjelorusija se okomila na medije, uhićuje novinare
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
U Bjelorusiji je u srijedu uhićeno najmanje šest novinara, uključujući dopisnika Deutsche Wellea, navodno zbog neovlaštenog pristupa državnoj tiskovnoj agenciji.
Bivša sovjetska zemlja, koju je predvodio čelnik Aleksander Lukašenko, u utorak je u Minsku uhitila najmanje četiri novinara s dva popularna novinska web-portala, optuživši ih za "neovlašteni pristup računalnim informacijama zbog osobnih dobitaka".
Vijeće Europe i Reporteri bez granica u utorak su izrazili zabrinutost zbog pritvaranja, a bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da "nema nikakve veze s pitanjima slobode medija".
Bjelorusko istražno vijeće priopćilo je da je uhitilo Paulyuka Bykowskog, bjeloruskog novinara koji radi za Deutsche Welle, njemačku javnu televiziju. Bykowskijeva supruga Volha Bykowskaja izjavila je da su istražitelji zaplijenili sva računala, uređaje i bankovne kartice. Istražno vijeće također je izjavilo da je uhićen novinar Alexei Zhukov iz bjeloruskog tjednika Business Market. Prethodno je u srijedu glavni urednik web-stranice Realt.by, Uladizlau Kuletski, za Radio Free Europe/Radio Liberty izjavio da su istražitelji pretražili urede i zaplijenili računala te uhitili tri novinara. Državna novinska agencija BelTA optužila je novinare da nisu platili pretplatu, a dužnosnici agencije požalili su se kako im je zbog toga „narušena poslovna reputacija". Oštre reakcije iz BelTA-a su čudne, s obzirom na to da agencija svoje priče objavljuje slobodno 15 minuta nakon što ih pretplatnici vide. Ako se proglase krivima, novinari se suočavaju s kaznom do dvije godine zatvora.
Maria Zolotova, urednica na web-stranici Tut.by, izvijestila je da je njihov novinar noć proveo u pritvoru te će tamo ostati i iduća tri dana. Istražitelji su potvrdili da istražuju tvrtke koje pokreću Tut.by i news portal BelaPAN, kao i nekoliko drugih medijskih grupa. Glavni urednica BelaPAN-a Irina Levshina izjavila je za AFP kako istražitelji nisu dopustili njihovom odvjetniku da posjeti pritvorenu novinarku Tatianu Korovenkovu i kako su pod velikim pritiskom da uzmu odvjetnika koji im je dodijeljen po službenoj dužnosti.
Nevezano s ovim slučajevima u gradu Brestu, bloger i oporbeni aktivist Alexander Kabanov uhićen je u srijedu zbog navodnog vrijeđanja policajaca. Bjelorusija, kojom vlada autoritarni Lukašenko od 1994., nalazi se na 155. mjestu od njih 180 u ovogodišnjem indeksu slobode medija.V.Tešija
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAPOKON PRESUDA JEDNOM OD NAJVEĆIH ZLOČINACA U BIH

Karadžićevo suđenje je završilo, ali podjele u Bosni i Hercegovini nisu

2

DESET DANA DO PREDVIĐENOG IZLASKA VELIKE BRITANIJE IZ EU-A

May će zatražiti odgodu Brexita do kraja lipnja, a moguće i do dvije godine

3

KAZAHSTAN

Astana postala Nursultan