Regija
KREATIVNA SIRARKA VESNA PAJTL

Proizvodi i dimljene sireve s tunom ili lososom
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
Sirevi s češnjakom, koprom, tartufima, orasima, limunom, medom
FERIČANCI - Četrdesetdevetogodišnja Vesna Pajtl iz Feričanaca prije 22 godine počela se baviti proizvodnjom sira od kravljeg mlijeka za vlastite potrebe, a onda je 2003. registrirala obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i četiri godine poslije na natjecanju najboljih sireva u Hrvatskoj osvojila zlato za dimljeni sir te broncu za sir s feferonima i za sir s mediteranskim travama.
Ponosna je vlasnica diploma o završenim edukacijama za vinski turizam, za prezentaciju i kušanje vina, za zajedničko nastupanje na tržištu te kreiranje i promociju kulturno-turističkih proizvoda. Ovi uspjesi iz prošlosti i stara slava danas su joj poticaj da širi paletu polutvrdih slanih i desertnih sireva koje proizvodi prema tradicionalnoj recepturi, ali začinjene sastojcima povrća ili voća, a odnedavno vina i ribe! I to je bio razlog zbog čega smo je posjetili, a ono što smo vidjeli pravi je melem za oči i dušu i bogatstvo za Feričance. Sirevi s dodatkom mljevenog papra i crvena slatke ili ljute paprike, češnjaka, feferona, peršina, vlasca, kopra, maslina, tartufa, ružmarina, orasa, smokvi, datulja, marelica, šljiva, grožđica, limuna, meda… Sirarka Vesna danas nudi više od 40 vrsta sireva, a posljednjih mjeseci najveća je potražnja za sirom s limunom te čilijem.
– Svakodnevno eksperimentiram, istražujem, probavam, spajam okuse. Tako odnedavno u prodaji imam vinske sireve s frankovkom ili graševinom te sir s tunom i sir s lososom. Za sada su dobro prihvaćeni na tržištu – kaže Vesna, čiji su sirevi poznati u cijeloj Hrvatskoj, a kao specifičan suvenir završavaju i na europskim stolovima. Vesna snažno vjeruje u kvalitetu svojih proizvoda, nastalih od izvrsnog mlijeka. U staji ima trenutno samo dvije krave i dvije junice, ali namjerava proširiti fond.
- Imam visoko mliječne krave koje daju dnevno 62 litre mlijeka. No to mi nije dovoljno i uskoro ću kupiti još krava jer ne mogu zadovoljiti potražnju za sirevima. Dnevno napravim 12 sireva, i to nije dovoljno. Osim okruglih sireva, pravim i sirne kugle i salame – kaže ova kreativna i poduzetna žena kojoj na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu pomaže suprug Dragan. Kćerke su otišle u Njemačku gdje su se zaposlile, a sin se vratio, ali je u drugim poslovnim vodama.
Ova vrijedna, stručna i nadasve ljubazna žena jedna je od malobrojnih koja je ostala na selu u kojemu danas vidi puno razloga za ostvarenje boljeg. Vesna se okrenula promociji domaće proizvodnje i razvija proces ‘‘od polja do stola‘‘.
- Sir mi je prioritet, ali odlučila sam razvijati ponudu od ‘‘polja do stola‘‘ znači zdravu hranu iz vlastitog uzgoja. Prodajem jaja, tjesteninu, suhomesnate proizvode, domaće kolače i svjeće povrće. Ako imate široku ponudu zdravih domaćih proizvoda, lakše ćete naći i osvojiti kupca. Uz ljubav i upornost, morate biti i kreativni, odnosno lukavi - zaključila je sirarka Vesna Pajtl iz Feričanaca.
Snježana Fridl
U pogonu od 4.30 do 23.30 sati
Iako radi puno i u pogonu je od rano ujutro do kasno navečer, na njoj se ne vidi, niti se od nje čuje nešto loše po tom pitanju. Radi i u polju, i na farmi, jer osim krava, drži ovce, svinje i kokoši, i u maloj sirani i u kući. I subotom, i nedjeljom, i blagdanima. Godišnji odmor za nju ne postoji.

"Imam više od sto životinja. Ujutro sam dva sata s njima, a i uvečer, Svaka minuta mi je organizirana od 4.30 kada ustajem do 23.30 kada idem spavati. Prvo odradim farmu, onda kreće proizvodnja sireva te kućanski poslovi, a uvečer opet farma. Između su kontakti i susreti s kupcima. No, uz sav posao nađem vremena i za odmor. Obrađujemo 30 hektara zemlje i sijemo žitarice, a imamo i svoje livade za djetelinsko-travne smjese. To mi je važno jer sa zdravom hranom imam i zdravu životinju i na kraju zdrav proizvod. Bude naporno i teško, ali to je moj život i moje zadovoljstvo. Meni je život dao kiselo mlijeko i ja od toga pravim sir. I uživam. Ne znam za godišnji, a iskreno, i ne treba mi", rekla nam je na kraju našeg susreta Vesna Pajtl.
Možda ste propustili...

PROJEKT REVITALIZACIJE RIJEČNIH STANIŠTA

Obavljen nadzor dosad učinjenog

BOGATOM PONUDOM ŽELE PRIVUĆI GOSTE

Rad počinje Turistička zajednica Babine Grede

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STIŽU KIK, BIPA, TEDI I PEPCO

Do ljeta šoping-centar i nova radna mjesta

2

ZAPOSLIT ĆE 50 LJUDI

Pevec i u Vinkovcima,
najmanja plaća 5000 kn

3

VLASNIK MIJO ĆOŠKOVIĆ ŽELI ZNATI RAZLOG

Štitarskoj Šiški sve manje sirovine od Hrvatskih šuma