Regija
ŽELJA MU JE IMATI MUZEJ DOMOVINSKOG RATA

Fotografijama čuva uspomenu na rat
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
Miroslav posjeduje više od 2000 fotografija i 20-ak videouradaka u svojoj arhivi
ORAHOVICA - Miroslav Tot (53) iz Orahovice već punih deset godina marljivo skuplja fotografije i videouratke iz Domovinsog rata i raspolaže s više od 2000 fotografija u digitalnom i originalnom obliku te više od 20 videouradaka koje je skupio iz HVIDR-e Orahovica, obiteljskih zbirki i bivših fotografskih i videostudija.
- Sve je počelo prije deset godina kada sam u razgovoru s hrvatskim braniteljem Ivanom Grgurićem saznao da ima malu arhivu fotografija iz Domovinskog rata. Rodila se ideja da pokušam skupiti što više materijala, Ivan mi je dao svoje i krenuo sam skupljati. Vrlo brzo uspio sam dobiti dosta fotografija iz obiteljskih zbirki i arhive HVIDR-e i tako sam odlučio na tome još detaljnije i intenzivnije raditi - kaže Miroslav koji je iza sebe ima 100-tinjak izložbi koje su danas neizostavni dio svake obljetnice iz Domovinskog rata na širem orahovačkom području.
- Prvu izložbu sam postavio 2011. u caffe baru Sokol u sklopu manifestacije Orahovačko proljeće i ta je izložba postala tradicionalna. Posebno mi je drago kada na izložbama ljudi prepoznaju na fotografijama rodbinu i prijatelje susjede i vesele se tome ne znajući da tako nešto uopće negdje i postoji. Cilj cijele moje priče je da se ne zaboravi, jer ne smije se nikada zaboraviti kako se stvarala Hrvatska, tko je za nju prolio krv, ostavio svoj život i dijelove tijela, tko je srcem stao na branik Lijepe Naše – kaže Tot te naglašava da sve fotografije koje posjeduje rado podijeli s građanima, pokloni za uspomenu, a neke upečatljive čak i povećava.
- Svaku izložbu radim preko projekata uz pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja kojima se i ovim putem zahvaljujem na punoj podršci. Upravo preko tih projekata organiziram izložbe i niz drugih sadržaja, posebno za mlade naraštaje, učenike osnovnih i srednjih škola. Oni moraju shvatiti što se događalo i gdje su se njihovi očevi i djedovi borili te da su oni stvorili Hrvatsku - kaže Tot koji je jedan od najvrjednijih čuvara uspomene na Domovinski rat u Orahovici.
Vladimir Grgurić
UDRUGA ĆE DOBITI SVOJU SPOMEN-SOBU IZNAD PP-a
Totov plan je jednog dana sve te fotografije i videourtake postaviti u Muzej Domovinskog rata u Orahovici, a prve korake u tom poravcu već radi. “Za sada ono što smo uspjeli je da će udruga u kojoj sam predsjednik, UDVDR Orahovica, iznad prostora Policijske postaje, dobiti jednu spomen-sobu u kojoj ćemo postaviti dio tog materijala. Plan je organizirati posjet toj sobi, posebno učenika, a naravno najveća želja je da se u gradu otvori prostor za muzej Domovinskog rata gdje bi onda bila i oprema vojnika, istaknuta imena poginulih te naravno mnoštvo fotografija, a sve bi pratio videozid s uratcima koje posedujem, a ima ih dosta još kod drugih kolega. Pitali su me odakle mi energije i kako uopće želim toliko raditi bez ikakve naknade. Domovinski rat nema cijenu, žrtva mojih suboraca i svih hrvatskih branitelja neprocjenjiva je, to se radi sa srcem i punom dušom”, kaže on.
Možda ste propustili...

MARIJANCI USVOJILI PRVI REBALANS

Rashodi povećani za 970.000 kuna

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA PETRIJEVCI

Usvojen je Program raspolaganja zemljištem

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STIŽU KIK, BIPA, TEDI I PEPCO

Do ljeta šoping-centar i nova radna mjesta

2

ZAPOSLIT ĆE 50 LJUDI

Pevec i u Vinkovcima,
najmanja plaća 5000 kn

3

VLASNIK MIJO ĆOŠKOVIĆ ŽELI ZNATI RAZLOG

Štitarskoj Šiški sve manje sirovine od Hrvatskih šuma