Regija
U VRHU NAJUSPJEŠNIJIH

Županja druga po povlačenju EU novca
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
Pokazatelji govore da je grad na Savi iz EU-a u 2017. dobio 224 kune po stanovniku, 52 kune više nego treći Rab
ŽUPANJA - Nedugo nakon što je Gradska organizacija SDP-a Županje prozvala gradsku vlast zbog neučinkovitosti, nepostojanja razvojne strategije i nedostatka razvojnih projekata koji bi doveli do poboljšanja životnog standarda građana i otvaranja novih radnih mjesta, objavljeni su službeni podatci o iskorištenosti EU fondova u 2017. godini koji govore posve suprotno. Županja je pozicionirana na visokom drugom mjestu "top 10" najuspješnijih gradova u Hrvatskoj koji su u prošloj godini povukli najviše sredstava po stanovniku!
I dok četvrtina gradova u pet godina hrvatskoga članstva u EU-u nije uopće ni pokrenula mehanizme za izradu europskih projekata, a kamoli povukla bilo kakva sredstva, grad na Savi je iz Europske unije lani dobio 224 kune po stanovniku, 52 kune više nego trećeplasirani Rab.

Govore djela, ne riječi

- Uvijek govorim da su bitna djela, a ne riječi i ovo je samo potvrda toga. Grad Županja šuti i radi, ne reklamiramo se i ne hvalimo, a koliko smo uspješni najbolje govori i ovaj pokazatelj. Kao čovjeku mi je drago što smo u samom vrhu gradova u Hrvatskoj koji su u 2017. povukli najviše europskih sredstava, i to zahvaljujući kvalitetnim i na vrijeme pripremljenim projektima - ističe gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević (HDZ). Podsjetio je da je Županja do sada povukla znatna sredstva iz raznih fondova za značajne i vrijedne investicije. Sagrađen je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Županja" vrijednog 77 milijuna kuna, od čega su 71,1 posto nepovratna europska sredstva. Prošao je i projekt sanacije gradskog deponija vrijedan sedam milijuna kuna.
- Grad Županja prvi je u Hrvatskoj potpisao ugovor za program "Zaželi" vrijedan također oko sedam milijuna kuna. Navrijeme smo imali pripremljenu projektnu dokumentaciju za gradnju i opremanje reciklažnog dvorišta i Županja je među prvih deset gradova u Hrvatskoj koji su uspjeli dobiti nepovratna europska sredstva u najvećem postotku - ističe Miličević. Napominje da su brojni infrastrukturni projekti u gradu već realizirani ili su u fazi realizacije, a u pripremi su i drugi.
Pozitivni trendovi

Gradonačelnik ponavlja da je pobornik lokalnih, konkretnih i ostvarivih projekata koji će pridonijeti poboljšanju kvalitete života građana i stvaranju pretpostavki za razvoj gospodarstva. Grad Županja će, najavljuje, i dalje nastaviti u tom smjeru, raditi i boriti se za realne projekte koji se mogu isfinancirati, a ne kao pojedinci i oporba u Gradskom vijeću populistički govoriti o nekim pričama koje samo lijepo zvuče, a nemaju veze sa stvarnošću.

Inače, višemilijunsko podebljanje poreznih prihoda u gradskom proračunu u prvih šest mjeseci ove godine pokrenulo je pozitivne trendove u Županji, snažan je vjetar u leđa i dobar temelj za uspješno funkcioniranje grada. Gradonačelnik Davor Miličević naglašava kako je novi Zakon o financiranju lokalne samouprave, koji je stupio na snagu početkom 2018., Županji jako puno pomogao. Zahvaljuje ministru Zdravku Mariću i Ministarstvu financija što su prepoznali potrebe Slavonije i osnažili lokalne proračune. "Ako se ovakav trend nastavi, a vjerujem da hoće, u ovoj bismo godini mogli ostvariti 24 milijuna kuna prihoda od poreza na dohodak, a imali smo projekciju na 22,3 milijuna kuna", kaže i pita se kako bi Grad uopće funckionirao da je ostao na starim prihodima. Porezni prihodi usmjeravaju se u tekući život i društvenu nadgradnju i Grad sufinancira sve aktivnosti koje se događaju u Županji. Miličević poručuje da Grad čini sve što je u njegovoj moći da pomogne svojim sugrađanima, a posebno se velika pozornost pridaje mladima, učenicima i studentima.
Marija Lešić Omerović
Pomoć učenicima i studentima
Svim učenicima osnovnih i srednjih škola s prebivalištem u Županji Grad je uplatio po 500 kuna za sufinanciranje kupnje udžbenika. Cilj je da udžbenici u što skorije vrijeme budu besplatni i na tome će se poraditi. Svi redovni studenti ostvarili su pravo na gradsku stipendiju od 400 do 800 kuna mjesečno, ovisno o prosjeku ocjena. Grad im nastoji što više olakšati školovanje i stvoriti uvjete da se nakon studija vrate u Županju i zaposle. Povećane su i rodiljne naknade - 3000 kuna za prvo, 4000 kuna za drugo i 5000 kuna za treće dijete.
Projekt

sanacija gradskog deponija
Možda ste propustili...

INVESTICIJA VRIJEDNA 7,5 MILIJUNA KUNA

Službeno otvoreni radovi na uređenju Trga bana Jelačića

FINANCIJSKE POTPORE ZA RJEŠAVANJE STAMBENOG PROBLEMA

Mladima dostupne tri mjere, najveća potpora 30.000 kn

NATJEČAJI ZA ZAKUP KLUPA I POSLOVNIH PROSTORA NA TRŽNICI

Žele pekaru, frizerima problem radno vrijeme

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STIŽU KIK, BIPA, TEDI I PEPCO

Do ljeta šoping-centar i nova radna mjesta

2

POŠUMLJAVANJE U PUNOM JEKU

Na mjestu posječene cerove niče nova hrastova šuma

3

RAZGOVOR S NAČELNIKOM OPĆINE ĐURĐENOVAC HRVOJEM TOPALOVIĆEM

Sve je spremno za gradnju sustava odvodnje vrijednog 130 milijuna kuna