Osijek
UDRUGA IZVIĐAČA „SLAVONSKI HRAST“

Meteorski potok Perzeida iznad bajera
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
Udruga izviđača "Slavonski hrast" Osijek utaborit će se na Bajeru na Jugu 2 kako bi zajednički sa zainteresiranim građanima promatrali kišu meteora, odnosno prirodnu pojavu koja je nazvana suze svetog Lovre. Tajnik Z. Babić kaže da nas tijekom noći između 11. i 12. kolovoza očekuje na noćnom nebu možda nekoliko stotina "zvijezda padalica" - Perzeida.
- Ova neobična pojava kod našeg naroda poznata je i pod nazivom "Kiša meteora" ili "Suze svetog Lovre". Pojavu je moguće promatrati tijekom noći, najbolje nakon ponoći, za vrijeme vedrog neba. Članovi udruge izviđača "Slavonski hrast" iz Osijeka, u improviziranom kampu na jezeru Bajer, u gradskoj četvrti Jug 2, i ove godine organiziraju aktivnost promatranja ove lijepe i neobične pojave na noćnom nebu pod nazivom "Meteorski potok Perzeida" - pojašnjava Babić, i napominje kako će izviđački kamp biti dostupan posjetiteljima od 21 sat u subotu, 11. kolovoza.
Uživanje u svemirskom ugođaju bit će upotpunjeno brojnim popratnim programskim sadržajima. U velikom šatoru bit će organizirana radionica - prezentacija na kojoj će se moći saznati mnoge zanimljivosti iz astronomije, ali i iz izviđačkog programa koji se s djecom i mladima provodi u prirodi. Voditelj radionice bit će Igor Miklavčić, izviđački instruktor i profesor asistent na Odjelu za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.
- Program radionice počinje u subotu, 11. kolovoza, u 22 sata. Planirani program nastavlja se i sljedećeg dana, 12. kolovoza, od 9 sati, provođenjem radionica i igraonica na prostoru Izviđačkog parka, uz jezero Bajer. Programski sadržaji ovog događanja dio su cjelogodišnjih programa - projekata "Izviđačka učionica u prirodi" i Djeluj pozitivno – nisi sam", koje izviđači "Slavonskog hrasta" provode uz potporu Grada Osijeka. Onima koji su spremni za cjelonoćno druženje s noćenjem u šatoru, ili pod vedrim nebom, preporučujemo vlastitu vreću za spavanje, poneki sendvič i bočicu vode. U svakom slučaju, svi su dobrodošli. A vremenske prilike? Odgovor je: "Ništa nam ne može tu noć pokvarit´! - poručio je Babić. D. Pejić
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike