Osijek
BOGATA PONUDA NA TRŽNICI

Šljive od tri do pet kuna za ukusan pekmez
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
- Godišnji odmor iskoristit ću za pripremu pekmeza kako ga je pravila moja baka - kaže Dubravka

Nema tog mjesta u gradu koje je posjećenije u jutarnjim satima nego što je gornjogradska tržnica! Bilo da je riječ o radnim danima ili vikendu, ondje je živo svakoga dana, a prepoznaju to i prodavači koji se trude ponuditi gotovo sve vrste voća i povrća, ali i štošta drugo.


Kolovoz je, znamo, mjesec u kojem, kad je u pitanju voće, prevladava šljiva. U ponudi su razne i vrste i cijene koje se kreću od tri pa do pet kuna za kilogram. Povoljno je to domaćicama koje ni u ovo moderno vrijeme ne odustaju od pripreme ukusnog pekmeza od šljiva, mnogima omiljene slastice u zimskim mjesecima. Ovoga četvrtka pri kupnji šljiva zatekli smo Dubravku K. (podaci poznati redakciji), koja je na tržnicu iznimno došla automobilom, jer planira kupiti bar šest kilograma šljiva.
Godišnji odmor iskoristit ću za pripremu pekmeza kako ga je pravila moja baka. Potrebno mi je pet kilograma šljiva, oko kilogram šećera, dva limuna, tri vanilin šećera te dva decilitra ruma. U posudu stavim red opranih i raspolovljenih šljiva, potom red šećera i tako do kraja. Kuham na srednjoj vatri, potom dodam ploške limuna, a pred kraj kuhanja i rum te vanilin šećer – ispričala je naša sugrađanka i dodala da je pekmez gotov kad sam pada s kuhače. Ohlađeni pekmez treba se posuti žlicom kristal šećera, zatvoriti celofanom i zatvoriti, a naša sugovornica preporuča ga za doručak namazan na maslacu, ali i u raznim kolačima.
Od ostale ponude na tržnici izdvojili smo rog papriku po osam kuna, lubenice po tri, gljive lisičarke po deset kuna za kilogram. U ponudi je i aronija za 20 kuna po kilogramu, jaja na "akciji" po 24 kune za 30 komada i štošta drugo. M. Mihelić
Maline svježe, u sirupu i pekmezu
Pravi užitak od malina priredio je Zdravko Miloloža iz Osijeka na ovotjednom Zelenom četvrtku. U svom OPG-u “Zdravko i Mira Miloloža” uzgajaju maline i jagode, a ovotjednim posjetiteljima pripremio je sirup od malina i pekmez.

- Ljudi vole maline, pa čak i ove koje ponudim u kolovozu – našalio se Miloloža, dodajući da ih godinama uzgaja u plastenicima, a osim u svježoj varijanti već duže vrijeme proizvodi i razne pripravke. Suvišno je reći da je ovaj ukusan pekmez, ali i sirup, “planuo” u kratkom roku!
Možda ste propustili...

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

Najčitanije iz rubrike