Osijek
U ALJMAŠKOM SVETIŠTU SVE SPREMNO ZA TISUĆE HODOČASNIKA

Na Veliku Gospu u Aljmaš će hodočastiti i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović?
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.

Već u subotu (11. kolovoza) u svetištu Gospe od utočišta u Aljmašu počinju molitvene pripreme uoči najvećeg marijanskog blagdana Velike Gospe, potvrdio je jučer na konferenciji za novinare prečasni Ante Markić, upravitelj ovog najvećeg marijanskog svetišta u istočnoj Hrvatskoj.


- Pripreme za Veliku Gospu počinju trodnevnicom, 11., 12. i 13. kolovoza, i to služenjem svete mise u 18 sati, nakon čega slijedi euharistijsko klanjanje s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje. Trodnevnicu vodi fra Ivan Matić, voditelj duhovnih obnova u Kući susreta u Taboru. Uoči Velike Gospe, u utorak, 14. kolovoza, u 17.30 pobožnost je križnog puta na aljmaškoj Kalvariji, u 19 sati sveta misa koju predvodi fra Ivan Matić. U 20 sati je euharistijsko klanjanje s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje, a u 21 sat procesija sa svijećama do kapelice “Na lipi” te prigodna marijanska pobožnost. U srijedu, 15. kolovoza, svete mise su u: 6, 8, 10, 12, 16 i 18 sati. Svetu misu u 6 sati predvodi fra Ivan Matić, svečanu svetu misu u 10 sati predvodi mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup, metropolit. Misu za stradalnike Domovinskog rata u 12 sati predvodi dr. Stanislav Šota, a svetu misu u 18 sati za mlade bračne parove i njihovu djecu predvodi mons. dr. Marin Srakić, najavio je župnik Ante Markić te dodao kako je dobio i neslužbene informacije da bi svetoj misi u 10 sati trebala nazočiti i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.
U organizaciju dočeka velikog priliva hodočasnika i ove su se godine uključilii Turistička zajednica Općine Erdut, Mjesni odbor Aljmaš, policija i vatrogasci, Crveni križ te brojni sumještani.
Prema riječima Darka Barjaktarevića i ove je godine za parkiranje spremno 15 jutara zemljanog parkinga, dežurat će DVD Erdut, a u Aljmašu će biti i redari. Prometna policija zamolila je sve hodočasnike koji se spremaju prema Aljmašu ići pješke u noćnim satima neka se kreću lijevom stranom ceste, također neka obvezno odjenu odjeću s reflektirajućim dodacima da bi bili uočljiviji, a vozači da se kreću sporo i oprezno, na što će ih policajci i upozoravati na cesti i pojedinim punktovima. Vozači su također od policije upozoreni da ne parkiraju uz cestu nakon skretanja prema Aljmašu, odnosno na prostoru izvan predviđenih i označenih parkirališta, jer time zagušuju promet, a mogli bi dobiti i potencijalnu kaznu od prometne policije zbog nepropisnog parkiranja. Vjernici su također upozoreni na povećan broj džepara koji koriste hodčasničku gužvu za krađe, pa se vjernici upozoravaju da u novčanicima ne nose dokumente i veće sume novca. Župnik Markić također još jednom navodi kako Crkva nema organiziranu prodaju križića, svetih slika, ili knjiga te kako su sve osobe koje u ime Crkve nude takve predmete potencijalni prevaranti. Hodočasnicima će na raspolaganju biti voda iz slavina te kemijski toaleti kod aljmaške ambulante, a očekuju se deseci tisuća vjernika.
Recimo kako će se u nedjelju nakon Velike Gospe (19. kolovoza), služiti svete mise u 10 i 18 sati. Večernja sveta misa u 18 sati moli se za bolesne i nemoćne, a nakon mise slijedi blagoslov bolesnika, vozača i vozila. Misno slavlje u 10 sati predvodit će nadbiskup mons. Đuro Hranić, a misno slavlje
u 18 sati predvodi prečasni Ivan Lenić, i upravitelj svetišta u Slavonskom Brodu. Aljmaš je jedno od 20-ak marijanskih svetišta u Hrvatskoj, a godišnje ga posjeti više od 100.000 hodočasnika. N.Z.Eberhard
314 godina svetišta
Aljmaško svetište ove godine slavi 314 godina postojanja. Crkva Gospe od Utočišta, s kipom Majke Božje, sagrađena 1864. godine, sravnjena je do temelja u Domovinskom ratu, a na mjestu stare sagrađena je nova crkva koja je posvećena 2004. godine, a 2006. križni put.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas