Tehno
TEST: HUAWEI Y6 (2018)

Odličan mobitel za svakog školarca
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
Imate li učenika kojeg ćete morati opremiti telefonom, Huawei Y6 (2018) je dobar izbor

Prva trećina kolovoza već je iza nas, a ako imate školarca onda već polovinom ulazimo u ono razdoblje kupovine udžbenika, bilježnica i koječega za školu, pa i mobitela, a tu se Huawei Y6 (2018) pokazao kao zanimljiv izbor


Huawei uvjerljivo grabi prema prvom mjestu proizvođača telefona. Ovaj kineski proizvođač telefona to je osigurao širokom paletom zanimljivih uređaja, od vrhunskih telefona poput modela P20 Pro, pa do povoljnih uređaja u koje definitivno ulazi Huawei Y6 (2018). Čim nešto spomenemo kao povoljno, odmah to svrstavamo među manje zahtjevne korisnike, što i jest često slučaj. Međutim, Huawei Y6 (2018) može osigurati pristojan rad i nešto zahtjevnijoj publici. Ne previše zahtjevnoj, no ipak malčice zahtjevnijoj od onih tek početnika. To su naravno đaci koji će za koji dan biti zajedno sa svojim roditeljima u školskim pripremama, jer rujan samo što nije pokucao na vrata, a s njim i prvi dani nastave.

Solidna postava

Dakle, čime to Huawei Y6 (2018) raspolaže, a da bi zadovoljio učenike. Krenut ćemo od izgleda. On je moderan, tipičan, minimalistički, jednostavno onakav kakvim danas zamišljate pametni telefon. Nema tu nekih posebnih detalja, ali ih niti ne očekujemo ovdje. Izrađen od plastike, no svejedno elegantan i kvalitetan na opip. Huawei Y6 (2018) definitivno će proći kategoriju izgleda. Tanak telefon s profilom od svega 7,8 mm i relativno lagan, težak samo 150 grama, Y6 ostavit će dobar sveukupni dojam. Na bokovima pronalazimo osnovne tipke – uključivanje i kontrola glasnoće, a na vrhu je i 3,5-milimetarski ulaz za slušalice. Po uključivanju dočekuje nas veliki 5,7-inčni IPS zaslon u 18:9 formatu i rezoluciji od 720 x 1440 točaka. Zaslon će definitivno proći odabir želja kod školaraca, ponajviše zbog trendovskog omjera, ali i općenito gledano pruža zadovoljavajući prikaz, tim više ako znamo da je ovo povoljan uređaj iz ulaznog segmenta. Ono što nas je posebno ugodno iznenadilo jesu performanse uređaja. Naime, telefon pokreće Qualcomm MSM8917 Snapdragon 425 koji osigurava solidne performanse, a jedini problem moglo bi predstavljati samo 2 GB radne memorije. Da ih je bar tri, problema definitivno ne bi bilo na vidiku, a ovako, ipak valja biti oprezan s količinom aplikacija. Interna memorija ograničena je na 16 GB, pa svakako valja računati na proširenje.

Fer ponuda

Huawei Y6 (2018) pokreće Android Oreo presvučen EMUI 8.0 sučeljem iz Huaweija, a koje znamo i s drugih telefona ovog proizvođača. Samo sučelje lijepo je dorađeno i donosi pregršt mogućnosti prilagodbe, no upravo zbog svega toga zahtijeva i malo istraživanja, proučavanja i postavljanja po postavkama za postizanje želja. Međutim, to za nekog tko ide u školu i traži vrijeme za nove aktivnosti, bit će samo zabavno. Stražnja kamera broji 13 MP i očekivano fotografira sasvim solidne, prosječne fotografije. Prednja kamera također snima solidne selfije, a ona broji pak 5 MP-a. Baterija nudi kapacitet od 3000 mAh, a to za ovakav telefon znači autonomiju od cijelog dana bez previše muke. Ako ste manje aktivan korisnik, onda i više od toga neće biti problem. Za kraj ostaje nam cijena. Ona u ovom trenutku iznosi svega 1200 kuna. Za taj iznos dobiva se sasvim solidan uređaj koji definitivno pogledom na postavke i mogućnosti ne otkriva kako je riječ o povoljnom uređaju. Imate li možda učenika kojeg ćete morati opremiti telefonom, Huawei Y6 (2018) mogao bi biti dobar izbor.
Marin Režić
Sam quam qui dolore lam earibus dandis et esto dolupta illecta sum am eost, si blaborerit mi, si volecup
Sam quam qui dolore lam earibus dandis et esto dolupta illecta sum am eost, si blaborerit mi, si volecup
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike