Regija
VELIKE ŠTETE OD PROSINAČKOG OLUJNOG NEVREMENA

Vanjski oltar bit će obnovljen do velikog hodočašća
Objavljeno 9. kolovoza, 2018.

VOĆIN - Na slatinskom području lanjskog je prosinca bilo veliko nevrijeme, koje je prouzročilo znatne štete, a najteže je stradao Voćin, gdje je 12. prosinca puhao orkanski vjetar.
Taj potpapučki kraj poznat je kao najmanje vjetrovito mjesto u Hrvatskoj, ali toga dana jak jugo ostavio je svuda svoje tragove. U parkovima i na cestama ostala su porušena stabla i otkinute grane, oštećen je dio krova na župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije, a vanjski oltar na kongresnom prostoru uz crkvu potpuno je uništen, jer je vjetar iz betonskog postolja iščupao i za cijeli metar pomaknuo željeznu konstrukciju. Savijeni su metalni stupovi, uništene su postavljene instalacije i cerada, a na sjevernoj strani uza zvonik vjetar je s crkve skinuo i dio krova.
Dogodilo se to u noći i u jutro samo dan prije velikoga 9. hodočašća hrvatskih branitelja, vojske i policije Gospi Voćinskoj. Jak vjetar i tijekom dana otežavao je saniranje krova, a zbog najavljenih kiša prvo je trebalo osigurati zaštitu unutrašnjosti crkve.


Ovih dana, nakon pribavljanja potrebne dokumentacije i opsežnih priprema, počela je sanacija vanjskog oltara na kongresnom prostoru. Projekt je izradio arhitekt Boris Vućić Šneperger, koji je s Vladimirom Bedenkom izradio i projektnu dokumentaciju za građevinsku dozvolu za rekonstrukciju voćinske crkve. U tijeku je postavljanje nove čelične konstrukcije, a postavit će se i nova cerada na krovište, oltar i ambon. Radove izvodi Bravarska radnja Subotić iz Pleternice, a poduzetnik Mihael Dlab iz Slatine postavit će struju i razglas prema projektu inženjera Marija Pavetića. Kamenarske radove oltara i ambona izvodi klesar Plehan iz Slatine.
Sve troškove saniranja kongresnog prostora i vanjskog oltara na njemu financiraju Požeška biskupija i Svetište Voćin. Pozadinski mozaik i krov nad pjevalištem bit će obnovljeni u drugoj fazi radova. Prema riječima voćinskog župnika, vlč. Mladena Štivina, svi radovi biti će završeni do blagdana Velike Gospe, a vanjski oltar i cijeli kongresni prostor bit će spremni primiti tisuće hodočasnika 21. kolovoza, kada Gospi Voćinskoj hodočaste vjernici iz Požeškog, Posavskog i Zapadnoslavonskog arhiđakonata.
Petar Žarković

Voćinski župnik, vlč. Mladen Štivin:

Svi radovi bit će završeni već do blagdana Velike Gospe, a vanjski oltar i cijeli kongresni prostor bit će spremni primiti tisuće hodočasnika čiji se dolazak na hodočašće očekuje 21. kolovoza
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike