Osijek
APSURDNE ODLUKE GRADA

Zbog zdjelice vode za napuštene mačke dobila upozorenje komunalca
Objavljeno 9. kolovoza, 2018.

S obzirom na velike ljetne vrućine, koje jednako štete životinjama i ljudima, u Osijeku se ponovno vodi rat između građana koji žele pomoći napuštenim mačkama ostavljanjem vode i onih koji to smatraju lošim.


- Ljeto je jako opasno za napuštene životinje, jer nedostatak pitke vode može dovesti do uginuća mnogih životinja. Zato je upravo pitka voda najvažnija. Dobili smo poveći broj pritužbi građana koji ostavljaju vodu mačkama, psima, pticama... Grad "prijatelja životinja" ne dopušta da se napuštene životinje nahrane, ali se u Odluci o komunalnom redu Grada Osijeka ne spominju posude za vodu, pa im bar vodu ostavite - poručuju iz Udruge 9. života koja skrbi za napuštene mačke grada Osijeka. Kako volonteri navode u jednom slučaju susjed je zvao zbog zdjelice vode koja je ostavljena na osječkim ulicama, došao je komunalni redar i upozorio ženu koja ju je ostavila da to ne radi, jer će inače platiti kaznu u iznosu od 500 kuna. Građanka je bila šokirana prijetećom kaznom, no kako doznajemo iz Grada Osijeka, doista bi joj se prijava mogla i dogoditi u slučaju ako i dalje bude pomagala mačkama ostavljajući im vodu na javnim površinama.
- Nemaju što mačke raditi bez nadzora. Postoji odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim psima i mačkama. Sve životinje moraju imati vlasnika, a one koje nemaju, posebice psi, tu je Udruga Pobjede koja s Gradom ima sklopljen ugovor o prikupljanju pasa lutalica i odvođenju u azil. Odlukom o komunalnom redu propisano je da je zabranjeno ostavljati posude za hranu i hranjenje životinja na javnom mjestu. Isto tako, ne smiju se na ulici ostavljati ni posude za vodu - kaže Ivica Šiškić, voditelj Odjela komunalnog redarstva Grada Osijeka. Kako Šiškić dalje navodi, problem je u tome što posude u kojima se ostavlja hrana za napuštene životinje nitko kasnije ne ukloni, pa onda stižu pozivi građana da ima smeća.
- Do sada nismo kažnjavali građane zbog ostavljanja vode životinjama, ali kada naiđe na takvo nešto komunalni redar prvo treba utvrditi tko posude ostavlja. Potom prvo izdaje upozorenje, a ako se to i dalje bude ponavljalo, tek tada slijedi kazna - dodao je Ivica Šiškić.
Dio građana smatra i da su posudice s vodom "mamci" za komarce te da se onda u njima legu.
Iako prema Zakonu o zaštiti životinja, koji je stupio na snagu krajem prošle godine, životinje moraju imati pristup dovoljnim količinama vode za piće te odgovarajuće kakvoće u skladu s njihovim potrebama, to se odnosi na životinje koje nisu na ulici, odnosno imaju skrbnike.
Sandra Lacić
Većina građana odluku Grada o hranjenju životinja smatra, u najmanju ruku, neprimjerenom
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana