Osijek
BAJKOM KROZ RUSIJU

Djeca uče o ruskoj kulturi kroz igru i ples
Objavljeno 9. kolovoza, 2018.

Profesorica ruskoga jezika Ana Marija Papež dočekala je, u srijedu u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici, osječke mališane u ruskoj narodnoj nošnji sarafan, uz najpoznatije ruske narodne bajke i pjesme kao što su Baba Jaga i Maša, ruski čaj i samovar.


Na drugoj uzastopce, u sklopu ciklusa kreativnih radionica nazvanih Bajkom kroz Rusiju, u prostoru Igraonice i igroteke, naši su osnovci vizualno i iskustveno doživjeli Rusiju - učili su o ruskoj kulturi, jeziku i običajima. Pokazali su da odmor od školskih obveza tijekom ljetnih praznika može biti zabavan i poučan, a slobodno vrijeme kvalitetno iskorišteno. Riječ je o projektu koji u sklopu programa Ljetujemo s knjigama, tijekom kolovoza GISKO provodi u suradnji s Udruženjem Baranjsko-ruskoga prijateljstva iz Belog Manastira. Jedan je to način na koji GISKO promiče i njeguje višejezičnost i multikulturalnost zacrtane u svojim ciljevima.
- Djeca na radionicama uče o drugoj kulturi i senzibiliziraju se za druge narode, druže se i sklapaju nova prijateljstva, razvijaju svoju kreativnost i šire horizonte – kaže Suzana Biglbauer, koordinatorica pedagoško-animatorskih aktivnosti Odjela za rad s djecom i mladima.
- Na taj način želimo promivirati rusku kulturu i ruski jezik. Djeci je to zanimljivo jer imaju priliku upoznati kulturu s kojom se ne susreću u svakodnevnom životu – kaže Papež. O Rusiji su mališani, kažu, najviše naučili tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva, zbog kojega se dio njih i odlučio uključiti u radionice. Jedni su od njih prijatelji Filip (7) i Lovro (8) koji su znali ponešto o površinom navjećoj državi svijeta, a nakon radionice znali su se predstaviti i pozdraviti na ruskom, ali i pohvaliti znanjem o nekim drugim zanimljivostima bogatog kulturnog naslijeđa te zemlje.
Jasenka Pejaković
Projekt Bajkom kroz Rusiju nastao je u želji da se djeci tijekom ljetnih praznika ponude kulturno-odgojni sadržaji kojima će biti u mogućnosti ispuniti svoje slobodno vrijeme, a kroz bajke, pjesmu, ples, dječje igre i kreativne aktivnosti upoznavati rusku kulturu i običaje Rusije. Treća, i posljednja kreativna ruska radionica u sklopu programa održat će se u srijedu, 22. kolovoza u Igraonici i igroteci Odjela za rad s djecom i mladima GISKO-a. Radionice su namijenjene djeci mlađeg školskog uzrasta, a uz njih su dobrodošli njihovi prijatelji, braća i sestre, roditelji, bake i djedovi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike