Mozaik
VUKOVAR FILM FESTIVAL OD 23. DO 26. KOLOVOZA

Više od šezdeset filmskih projekcija na sedam lokacija
Objavljeno 9. kolovoza, 2018.
Otvorit će ga hrvatski film "Za ona dobra stara vremena" Eduarda Galića, a stižu i četiri pobjednika Cannesa

Hrvatski film "Za ona dobra stara vremena" Eduarda Galića otvorit će u četvrtak, 23. kolovoza, 12. Vukovar Film Festival, koji do 26. kolovoza u Vukovaru i Borovu naselju donosi više od 60 filmskih projekcija na sedam lokacija, a novost ovogodišnjeg programa je nova kategorija koja donosi četiri pobjednika Cannesa.


Program 12. VFF-a uvodno je na konferenciji za novinare u klubu Beertija u Zagrebu najavio direktor Igor Rakonić. Istaknuo je kako festivalski program i ove, kao i svake godine do sad, donosi najbolje filmove s ponajboljih europskih i svjetskih festivala, ove godine na sedam atraktivnih lokacija i ponovno uz bogat program projekcija. Ukupno će biti prikazano 56 filmova, a u konkurenciji za festivalske nagrade bit će šest dugometražnih te po osam kratkometražnih i dokumentarnih filmova. Niz atraktivnih naslova počinje hrvatskom premijerom domaćeg filma "Za ona dobra stara vremena", "savršenom mješavinom umjetničkog i komercijalnog filma" u priči o generaciji koja "živi prijelaz iz socijalizma u kapitalizam" redatelja Eduarda Galića.
Rakonić je napomenuo kako je festival ove godine iz financijskih razloga malo skraćen, pri čemu se posebno pazilo da njegov najvažniji dio - filmski - ostane netaknut, a svi oni koji neće moći doći ove godine u Vukovar, filmove će moći pogledati u MaxTv videoteci.
Najbolje s festivala

Presjek programa dao je umjetnički direktor festivala Dean Sinovčić. Istaknuo je kako VFF uvijek nastoji dovesti najbolje filmove s prestižnih svjetskih festivala, ponajprije Cannesa, Berlina i Karlovyh Vary. "Ta se tradicija nastavlja i ove godine, gdje ćemo imati sjajnu selekciju filmova – oni ponajbolji u svijetu bit će prikazani i u Vukovaru", rekao je Sinovčić.
"Za ona dobra stara vremena", čijoj će projekciji prisustvovati i ekipa filma, nalazi se u službenoj konkurenciji dugometražnih igranih filmova u kojoj će se za festivalske nagrade natjecati i srpska znanstveno-fantastična drama "Ederlezi Rising" redatelja Lazara Bodrože, njemačka drama "Ples između redova" redatelja Thomasa Stubera te rumunjski film "Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari" Radua Judea, koji je ujedno i rumunjski kandidat za Oscara.
Od ostalih filmova iz konkurencije dugometražnih filmova izdvaja se i bugarska drama "Radiogram" Rouzie Hassanove, ujedno i film s kojim se zatvara ovogodišnji festival u Vukovaru. Tu je i hvaljeni njemački film "3 dana u Quiberonu" redateljice Emily Atef, dobitnik svih najvažnijih ovogodišnjih njemačkih nagrada German Film Award: za najbolji film, režiju, glavnu glumicu te sporednu glumicu i glumca. Film je također prikazan u službenoj konkurenciji Berlinalea, a bavi se njemačkom glumicom Romy Schneider.
Životom Romy Schneider inspiriran je i film "Bijeg" redatelja Vladimira Tintora, koji predvodi službenu konkurenciju ovogodišnjih kratkih igranih filmova u kojoj se još nalaze i moldavska drama "Cica maca", rumunjski "Crna mantija", dva austrijska uratka "Lacrimosa" i "Oprostite tražim sobu za ping-pong i moju djevojku" te tri hrvatska – "Nisam pio", "Ulazak vlaka u stanicu" i "Izlazak radnika iz tvornice".
Sinovčić je najavio i iznimno jaku konkurenciju dokumentarnih filmova na ovogodišnjem VFF-u koja donosi mađarski film "Ultra" redatelja Balazsa Simonyija, srpski "Druga strana svega" Mile Turajlić te dokumentarni film hrvatske redateljice Lane Šarić "Živjeti, ploviti". Tu su još i češki "Život u Batinim naseljima" Karoline Zalabákove i Petra Babineca, njemački "Izlaz" redateljice Katharine Woll, bugarski "Jam Session" Borislava Koleva te još dva hrvatska – "Uvik isto" Slavice Šnur i "Varoški Amarcord: Tri pjevača malo jača" Ivana Živkovića.
Filmovi su birani prema principu "što je bolje, to je naše", napomenuo je Sinovčić, pa je zbog gustoće odličnih ostvarenja ovogodišnji program filmskog festivala u Vukovaru pojačan za još jednu filmofilsku kategoriju, ‘Pobjednici Cannesa‘.
Tu će biti prikazana četiri filma koji su ove godine osvojili glavne nagrade na tom najprestižnijem svjetskom filmskom festivalu: "Obiteljske veze" redatelja Hirokazua Kore-Ede, dobitnik Zlatne palme za najbolji film festivala; "Hladni rat" Pawela Pawlikowskog (nagrada za najboljeg redatelja), talijanski "Dogman" Mattea Garronea (nagrada za najboljeg glumca) i "Izgaranje" redatelja Leeja Changa-donga, koji je na festivalu odnio nagradu FIPRESCI za najbolji film. To je, međutim, tek dio filmova prikazanih u Cannesu koji će biti u programu ovogodišnjeg VFF-a: "Cannes, ‘svjetsko prvenstvo u filmovima‘, bit će dosljedno predstavljeno u Vukovaru i to preko niza pobjedničkih filmova, ali i onih koji nisu osvojili nagrade, ali su konkurirali za Zlatnu palmu. Sve što vrijedi iz Cannesa seli se u Vukovar i bit će to jedna prava poslastica", poručio je Sinovčić, napomenuvši kako je redom riječ o hrvatskim premijerama.
Nastavlja se DokuTV

Već tradicionalno u popratnom programu festivala projekcije se održavaju i u kategorijama ‘Europo, otvori se‘, ‘Francuski fokus‘ i ‘Viking invazija‘, gdje je Sinovčić posebno izdvojio norveški film "Utoya, 22. srpnja" redatelja Erika Poppea, nastao na temelju stvarnog događaja u kojemu je prije nekoliko godina masovni ubojica Breivik ubio sedamdesetak ljudi na tom otoku.
Kao jednu od atraktivnijih kategorija najavio je i ‘Europskih velikih četiri‘ gdje će biti prikazan novi film Asghara Farhadija "Svi znaju sve" s oskarovcima Javierom Bardemom i Penelope Cruz u glavnim ulogama.
Kao i prethodne dvije godine, VFF ponovo nastavlja s programom ‘DokuTV – Odabrao Đelo Hadžiselimović‘ u kojemu prikazuje komercijalne dokumentarne filmove koji su jednako dobro prepoznali publika, kritika i mediji. Svakoga dana program Matineja u jutarnjim će satima prikazivati selekciju animiranih filmova za najmlađu publiku, a za posebne sladokusce organizatori su pripremili i retrospektivu Charlesa Chaplina.
Tradicionalno, nagrada Zlatni šlep dijeli se u tri različite kategorije: za najbolji dugometražni igrani film, najbolji dokumentarni film i najbolji kratki igrani film. O najboljim filmovima festivala odlučivat će glumica Nela Kocsis, producent Nebojša Taraba i novinar Zlatko Gall (kratki i dugometražni igrani), a stručni sud za dokumentarce dat će nagrađivani njemački redatelj Benjamin Best, filmski kritičar i voditelj programa kinoteke Vlado Ercegović, te HRT-ov urednik i autor dokumentaraca Leon Rizmaul. Hina
Zlatni šlep dijeli se za najbolji dugometražni film, najbolji dokumentarac i najbolji kratki film
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike