Novosti
LIJEČNICI:

Riješiti dug države prema zdravstvu
Objavljeno 8. kolovoza, 2018.
Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) pozdravila je prijedlog povećanja trošarina na cigarete i alkohol, no prije toga, poručuje, treba riješiti glavne uzroke deficita u zdravstvu, a to su nerealne cijene usluga i dugovi države prema sustavu zdravstva.
"Prije posezanja za uvođenjem dodatnih trošarina i poreza, potrebno je napraviti adekvatnu analizu troškova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, uvesti normative redovitog i realnog plaćanja cijena zdravstvene usluge i dugova države prema zdravstvu", poručuju iz HUBOL-a u priopćenju kojim reagiraju na dostupne informacije o nacrtu novog Zakona o zdravstvenom osiguranju, vezane uz povećanje trošarina na cigarete i alkohol. Nerealne cijene usluga, neredovita plaćanja i dugovi države prema zdravstvu stvaraju "manjak" u zdravstvu koji kontinuirano puni medijske prostore, ali i svako malo prijeti ovrhama bolnica i potencijalnim nedostatkom lijekova čime se stvara atmosfere kaosa i straha.
U HUBOL-u pozdravljaju predloženi porast trošarina, čime bi Hrvatska slijedila praksu većine razvijenih zemalja koje visokom cijenom duhanskih proizvoda pokušavaju utjecati na njihovu uporabu, a u isto vrijeme dio prihoda od prodaje ulažu u zdravstvo. U većini zemalja Europske unije alkohol i cigarete smatraju se luksuzom s jedne strane i velikim zdravstvenim opterećenjem s druge strane, navode u priopćenju. Medicina svakim danom napreduje i ako Hrvatska i dalje želi ići ukorak sa zemljama Europske unije, nužan je iskorak u ovom smjeru, koji bi napravio financijski doprinos u smislu stabilizacije zdravstvenog sustava s jedne strane i preventivno djelovalo na prekomjernu konzumaciju alkohola i duhana s druge strane. S obzirom na negativne demografske trendove, trendove obolijevanja i uzroka umiranja hrvatskih građana koji nas prate posljednjih godina, najmanje što država može učiniti je da stanovništvo koje živi i radi u Hrvatskoj zaštiti preventivnim mjerama i da do znanja da zdravlje ipak jest najvažnije. H
Možda ste propustili...

HRVATSKE ŠKOLE SURAĐIVAT ĆE S ASA-OM

Svemirska agencija u RH

Najčitanije iz rubrike