Regija
NASTANILI SE U ĐAKOVU

Fazani trčkaraju po vrtovima, ne prave štetu
Objavljeno 8. kolovoza, 2018.
Idu za hranom i vodom, pa se ne ustručavaju doći u blizinu kuća gdje su se već udomaćili
ĐAKOVO - Susresti se s fazanima izvan naseljenog mjesta i nije nešto neobično, ali sudeći prema izjavama Đakovčana, ove su se godine odlučili nastaniti i u samom gradu.
Već duže vrijeme stanovnici pojedinih gradskih područja govore o susretima s ovom sitnom pernatom divljači, čuju njihovo glasanje i vide ih kako trčkaraju po vrtovima, gustišima, neobrađenom zemljištu budućih gradilišta.
- Susrećem se s njima gotovo svakodnevno, a njihovu prisutnost sam uočio još proljetos. U to sam vrijeme čuo da su pušteni fazani iz uzgoja pa sam mislio da se radi o njima. Ne znam radi li se o tim ili divljim pticama, ali mi je u svakom slučaju zanimljivo to što mi šeću gotovo u dvorištu, kaže Miroslav Karak, stanovnik Starčevićeve ulice iza koje se nalazi jedan od prostora gdje su se fazani udomaćili.
Pretpostavlja da je za njihovu prisutnost u neposrednoj blizini njegove kuće zaslužan i obližnji bajer u kojemu uvijek mogu utažiti žeđ. Njihovu prisutnost u gradu potvrdio nam je i Miroslav Galić, predsjednik Lovačkog društva Jelen. Kaže, najviše ih ima na prostoru kojega omeđuju ulice J. Runjanina i Starčevićevu, dijelu grada predviđenom za naselje Sjever III, u ulici Božidara Adžije iza koje je neizgrađeno zemljište s bajerom te u još nekim rubnim dijelovima.
- Oni dolete i odlete, a pogotovo su im zanimljivi dijelovi gdje ima kukuruza, odnosno sjemenki kojima se hrane. Uglavnom idu za hranom, pa se ne ustručavaju doći do kuća. Privlače ih i mjesta gdje ima vode, a to su ovi dijelovi grada s bajerima, kaže Galić. Napominje da se ne mora raditi o fazanima puštenim iz uzgoja. Kako su im prirodni neprijatelji kune, tvor, lisice, jastrebovi, škanjci i kopci, kojih ima u gradu i neposrednoj blizini, moraju što prije naučiti kako preživjeti.
- Iz uzgoja su lakši plijen, ali zato se brzo prilagode i poprime značajke svojih divljih rođaka. Fazani nemaju stalno prebivalište, pa ako ih potjera lisica ili nešto drugo, odletjet će na područje gdje im odgovara boraviti. Rijetko se zadržavaju na jednom mjestu, jedino kada se gnijezde i imaju piliće. Kad mladi "očvrknu", odlete i oni, objašnjava Galić.
Obzirom da su aktivni po danu, a vole čeprkati i trčkarati po zemlji, lako ih se može uočiti. Nisu vjerni svome staništu i vole lutati što je jedan od razloga njihove prisutnosti u samome gradu, a nema ni pritužbi da prave štetu na nasadima u vrtovima.
Marija Alduk
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike