Svijet
EUROPA OVAJ PUT NEĆE PRATITI SAD

SAD uveo sankcije na financijski sektor Irana
Objavljeno 8. kolovoza, 2018.
U međuvremenu Washington nastoji pridobiti zemlje širom svijeta da u cijelosti obustave uvoz iranske nafte

Sjedinjene Države ponovno su u utorak ujutro uvele sankcije Iranu kako bi pojačale pritisak na Teheran, nakon što su se jednostrano povukle iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.


Meta je prvog paketa sankcija iranski financijski sektor, uključujući vladine kupnje dolara, trgovinu zlatom i prodaju državnih obveznica. Očekuje se da će sljedeći paket biti uveden za tri mjeseca. SAD definira svoj potez kao "maksimalni ekonomski pritisak na iranski režim". Washington pritom tvrdi da mu cilj nije promjena režima nego promjena njegova ponašanja.
Washington se sve više fokusira na ulogu Teherana u bliskoistočnoj regiji iako ona nije bila dio multilateralnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Dokaza da ga je Teheran prekršio nema, napominje agencija dpa. Sankcije će obuhvatiti i automobilski sektor i izvoz tepiha i hrane te iranski uvoz grafita, aluminija, čelika, ugljena i pojedinih vrsta softvera.
Iranu će biti zabranjena i kupnja određenih tipova zrakoplova. Iranski ministar vanjskih poslova posebno je naglasio ograničenja u zrakoplovnom sektoru, ustvrdivši da američke sankcije "ugrožavaju obične Irance". U studenom će SAD ponovno uvesti sankcije iranskom energetskom sektoru. U međuvremenu Washington nastoji pridobiti zemlje širom svijeta da u cijelosti obustave uvoz iranske nafte. Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će osigurati "potpuno poštivanje" sankcija.
Kaznene mjere koje je tadašnji američki predsjednik Barack Obama uveo Iranu prije sklapanja sporazuma 2015. godine uživale su široku međunarodnu podršku kako bi se Teheranu onemogućilo da se domogne nuklearnog oružja.
Sadašnji američki predsjednik pak ima teškoća s formiranjem globalne koalicije koja bi poduprla njegove najnovije pokušaje pritiska na Iran jer mnogi američki partneri, uključujući europske saveznike, i dalje podupiru međunarodni sporazum iz 2015. godine, takozvani JCPOA, i smatraju da Iran nije prekršio njegove odredbe.
"JCPOA, grozan jednostrani sporazum, nije postigao osnovni cilj da se Iranu blokiraju svi putevi do nuklearne bombe", kazao je Trump u ponedjeljak prilikom potpisivanja uredbe o službenom opetovanom uvođenju sankcija.
Sporazum je "dobacio financijski pojas za spašavanje smrtonosnoj diktaturi koja je tako nastavila širiti krvoproliće, nasilje i kaos", naglasio je američki predsjednik.
Iranski rial snažno je oslabio ove godine, dijelom i zbog strahovanja od očekivanih sankcija. Mjere usmjerene na naftni sektor bit će još bolnije za Iran, u kontekstu učestalih naznaka nemira zbog stanja u gospodarstvu.
Zahvaljujući dominantnoj ulozi u globalnom financijskom sustavu SAD podvrgava pritisku zemlje i kompanije, tjerajući ih da prihvate njegove jednostrane poteze, uz Kinu i Rusiju kao ključne izuzetke.
Hina
EU "duboko žali" zbog odluke SAD-a
Europska unija "duboko žali" zbog odluke SAD-a u utorak da ponovno uvede sankcije protiv Irana te je u utorak, 7. kolovoza, stupio na snagu zakon o blokadi donesen zbog zaštite europskih tvrtki prisutnih u Islamskoj Republici. "Duboko žalimo zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija, zbog povlačenja SAD-a iz Zajedničkog globalnog plana djelovanja", izjavili su ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Velike Britanije. "Odlučni smo u zaštiti europskih gospodarskih operatera uključenih u legitimne poslove s Iranom", navode ministri u zajedničkom priopćenju sa šeficom diplomacije EU-a Federicom Mogherini.
Federica Mogherini

šefica diplomacije EU-a

"Odlučni smo u zaštiti europskih gospodarskih operatera uključenih u legitimne poslove s Iranom"
Najčitanije iz rubrike