Osijek
VIŠEMILIJUNSKA ULAGANJA U PRIGRADSKU TENJU

Za dvoranu i prostor oko
škole 35 milijuna kuna
Objavljeno 7. kolovoza, 2018.
Gradnja dvorane je najveći infrastrukturni projekt u Tenji

U najvećem prigradskom naselju Tenji nižu se investicije i to višemilijunske, no, unatoč tome mještani, kaže predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Josip Mihaljević, očekuju više. Iz riječi koje su se mogle čuti na nedavnoj svečanoj sjednici MO-a Tenja moglo se "na tanko" isčitati i naslutiti da bi se kao možda htjeli i osamostaliti. Jer misle kako bi im bilo bolje da su samostalna općina nego dio grada Osijeka. Jer red veličina drugih općina sličnih prema broju stanovnika Tenja bi imala proračun od 15-ak milijuna kuna, pa bi i ulaganja bila veća.


- Kada pogledamo unazad godinu dana mnogo je toga napravljeno, a opet uvijek se može više i nikada to nije ono što može do kraja zadovoljiti apetite naših sumještana i, naravno, ja kao predsjednik MO-a Tenja, podržavam ih. Ono što je značajno i što je jako dobro jest da je gradnja dvorane do sada najveći infrastrukturni projekt u Tenji otkad smo se vratili nakon mirne reintegracije. Tenja će napokon dobiti dvoranu, naša škola s velikim brojem djece i sve udruge dobit će objekt koji će definitivno omogućiti bolje uvjete za rad i, naravno, omogućit ćemo djeci bavljene sportom, što je danas presudno – kaže Mihaljević, dodajući da smatra da je problem Tenje što ne dobiva dovoljno.

Proračun 15 mil. kuna

- Kao općina sa osam tisuća stanovnika mi bismo godišnje imali proračun od 15 milijuna kuna. Kada se vratimo unazad sve te godine i kada vidimo koliko je tu moglo biti ulaganja, naravno da možemo biti nezadovoljni i reći da je Grad uvijek mogao dati više. Međutim, unazad nekoliko godina i rasvjeta od Osijeka do Tenje veliki je projekt koji je realiziran, isto tako ova sportska dvorana... Ima još što se tiče infrastrukture i obnavljanja staza i ulica koje još nisu riješene nakon rada na kanalizacijskoj mreži, neke kuće nemaju cestovne prilaze. Predložit ćemo da se napravi projekt kompletne izmjene javne rasvjete u "Staroj Tenji", a osim toga što nedostaje svjetiljki i sama je rasvjeta već zastarjela. Tenji je potreban i jedan novi moderan vrtić, izuzetno sam zadovoljan što se ove godine u prve razrede upisalo više djece nego prošle, što me veseli. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama s Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom uspjeti poboljšati ove infrastrukturne objekte i uvjete života i da ćemo svake godine imati sve veći priljev stanovništva u našem mjestu - kaže Mihaljević.
Dogradonačelnik Boris Piližota kaže kako se u Tenju ulaže i više osim onih 500.000 kuna koje MO Tenja dobije za planirane prioritete. To je iznos s kojim MO Tenja samostalno raspolaže u smislu kreiranja svojih potreba, no Grad Osijek ulaže i dodatne i veće iznose u kapitalne investicije.
Brojni radovi


- Tako je cijelom gradu. Od sredstava koje MO Tenja ima većina se odnosi za sanacije manjih dijelova ili nogostupa, javne rasvjete ili urbane opreme dječjih igrališta. Kao najvažniju investiciju trenutačno u Tenji mogu istaknuti gradnju polivalentne trodjelne dvorane te rekonstrukciju postojeće školske dvorane koja će biti prenamijenjena za školsku kuhinju zajedno s galerijom te će biti uvedeni svi sadržaji koji pomažu osobama s invaliditetom, pa će biti ugrađeno i dizalo. Osim toga, uredit će se kompletan okoliš škole i sagraditi novo parkiralište. Ukupno ta investicija iznosi približno 35 milijuna kuna, a trenutačno je u fazi proces nabave za dalji nastavak radova. Što se tiče ostalih investicija u ovoj godini planirano je izmicanje nepotrebnih rubnika uz nerazvrstane ceste na više lokacija u Tenji te odmuljivanje kanala kod Katoličkog groblja gdje će investicija iznositi 300-tinjak tisuća kuna. Ono što bih još htio naglasiti jest da što ravnomjernije razvijamo gradske četvrti i mjesne odbore, naravno sukladno potrebama i određenoj listi prioriteta, pa smo tako u prošloj godini popravili cestu od benzinske postaje Lukoil do samog ulaza u Tenju, što je iznosilo nešto manje od 400.000 kuna, također se radilo na biciklističkoj stazi i postavljeno je 55 novih rasvjetnih stupova, gdje je investicija bila nešto manje od 900.000 kuna. Također je u potpunosti rekonstruirano raskrižje u Tenji na Ulici svete Ane i Mačekove što je iznosilo nešto malo manje od 300.000 kuna. Vidi se da je ulaganjem Grada i kapitalnim investicijama misli na MO Tenja, a svim investicijama koje sam sada napomenuo možemo vidjeti da nam je intencija da Tenja uistinu postane jedno suvremeno prigradsko naselje – kaže Piližota za planove naselja koje je nedavno dobilo i kanalizaciju.
Darko Pejić
7376

stanovnika, prema popisu iz 2011. godine, živi na prostoru od 47,19 četvornih kilometara
POVIJEST TENJE
Prema podatcima s Wikipedije od 1443. i 1469. godine Tenja se spominje kao posjed plemića Korođa, a ovim su prostorima prolazili Turci, austrijska vojska, posjedovali su je grof Rezsö Pálffy de Erdõd, virovitički podžupan barun Ivan Kapistran Adamović i njegov sin Antun. Sve do 1848. stanovnici su bili kmetovi. U drugoj polovini 19. stoljeća Tenja je pripala općini Sarvaš, a 1889. postala je samostalna upravna općina s Antunovcem u kotaru osječkom.
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike