Kultura
SAINT-SAËNS: KARNEVAL ŽIVOTINJA

Rasplesao i nasmijao najmlađe
Objavljeno 7. kolovoza, 2018.
DUBROVNIK - Besplatan koncert za djecu pod nazivom "Karneval životinja“ u prepunom je atriju Kneževa dvora, kamo je prebačen iz Sponze zbog velikog interesa publike, održan na radost brojne male i velike festivalske publike. Uz dubrovačke glazbenike koji su izveli ovo popularno djelo koje lako nalazi put do srca djece diljem svijeta, u ulozi pripovjedačice - Keke papagalice, našla se dramska umjetnica Srđana Šimunović, koja je program najavila kao "melem za uši".
Skladatelj tog djela Camille Saint-Saëns rođen je prije gotovo 200 godina u Parizu, kao "čudo od djeteta". Kao odrastao i cijenjen skladatelj, dok je s prijateljima boravio na odmoru, odlučio se znalački našaliti u zoološkoj fantaziji "Karneval životinja". Svaki od 14 stavaka skladbe posvećen je jednoj životinji ili skupini životinja i gotovo svi dijelovi kriju citate ili glazbene osvrte na druga poznata glazbena djela. Tako gudački instrumenti najavljuju ulazak lava i njegov kraljevski marš zvukom fanfara. Slijede kokoši i pijetlovi koji su došetali i odšetali uz kokodakanje i komešanje pred klavirske bravure koje daju na znanje da su nastupili magarci. Dječicu je oduševilo finale, nakon kojeg su sve životinje iščeznule iza stupova Kneževa dvora odakle su i došle.
Dubrovački glazbenici koji su u Dvoru izveli ovo djelo su pijanisti Marija Grazio i Alberto Frka, violinistice Đana Kahriman i Iva Vukić, violistica Lidija Martinović, čelistica Mihaela Čuljak, kontrabasist Denis Ajduković, klarinetist Stijepo Medo, flautistica Đive Franetović Kušelj te Karmen Pervitić na ksilofonu.
Okrugli stol Prostor za drugačije? Mogućnosti kulture u Dubrovniku (10. kolovoza) okupit će kulturne radnike koji su svojim djelovanjem ili nastojanjima vezani za kontekst razvoja i stanja kulture u Dubrovniku. Problematizirajući dominantne obrasce poimanja kulture preko sveprisutne narative tradicije i baštine, razgovarat će koliko i kako se može u Dubrovniku dogoditi i afirmirati kulturno-umjetnički rad koji nije uvezan u reprezentativne oblike proizvodnje kulturno-turističkog sadržaja. N.Vek.
Kreativan program Inside Out
Na festivalskom repertoaru, uz Folklorni ansambl Linđo na taraci Revelina, bio je zanimljiv i kreativan program Inside Out. Ovaj jedinstveni glazbeni projekt u sklopu 69. Igara, a uz potporu Francuskog instituta, održan je na dvije lokacije – prvo unutar gradskih zidina, kraj Velike Onofrijeve fontane, nastupio je Chimères Orchestra, uz oblikovanje zvuka i softversku manipulaciju inženjera elektroakustike Miodraga Gladovića. U parku Orsula koncert je održao mladi kvartet Chui i udaraljkaši Ivana Kuljerić Bilić te Nikola Krbanyevitch.
Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike