Kultura
JEDAN OD VRHUNACA 69. IGARA

Gromoglasne ovacije prepunog Dvora
Objavljeno 8. kolovoza, 2018.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade Grammy za najbolji klasični instrumentalni soloalbum te laureat najuglednijih svjetskih pijanističkih nagrada Daniil Trifonov nastupio je na Dubrovačkim ljetnim igrama s programom posvećenom Chopinu, u atriju Kneževa dvora. Bio je to koncert koji se već sada bez sumnje može opisati kao jedan od vrhunaca programa 69. igara.
Od svakog pianissima do fortissima Trifonov je svojom nadahnutom izvedbom posve zaokupio pozornist brojne publike. Veliki broj zainteresiranih ispunio je i galeriju i svaku stubu.
Mladi je virtuoz interpretirao program koji je u prvom dijelu bio pod oznakom hommagea "pjesniku klavira" Chopinu. Trifonov je izveo Varijacije na Chopinovu temu F. Mompoua, Schumannov Chopin iz Carnevala, Griegov Hommage à Chopin iz Stimmungen, zatim Nokturno (Hommage a John Field) S. Barbera, Un poco di Chopin P. I. Čajkovskog te Varijacije na Chopinovu temu S. Rahmanjinova. Uslijedile su Varijacije u B-duru na temu La ci darem la mano (iz Mozartovog Don Giovannija) samog Chopina te jedno od poznatijih i za klavirsku literaturu najrevolucionarnijih Chopinovih djela uopće: monumentalna Sonata u b-molu, poznata pod nazivom Pogrebni marš. Svojim vještim i posvećenim muziciranjem Trifonov je zaslužio najsnažnije ovoljetne ovacije koje su dugo odjekivale prepunim Dvorom. Publika je mladog virtuoza izmamila ponovno za klavir te je u glazbenom dodatku izveo Chopinovu sonatu za violončelo u adaptaciji za klavir.

Daniil Trifonov spektakularan uspjeh postigao je kao virtuoz koncertnog repertoara, komorni glazbenik i skladatelj. Spajajući savršenu tehniku s rijetko viđenom osjećajnošću i dubinom izvedbe, ne prestaje oduševljavati publiku. Britanski The Times naziva ga "nedvojbeno najčudesnijim pijanistom našeg vremena". Među brojnim nagradama ističu se i 3. na natjecanju "Fryderyk Chopin" u Varšavi, prva na natjecanju "Arthur Rubinstein" u Tel Avivu te Grand Prix na Natjecanju "Čajkovski" u Moskvi. Ovog proljeća rasprodao je sedam koncerata u Carnegie Hallu. Na Igre dolazi s Verbier festivala, a očekuje ga salzburški festival. N.Vek.
Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente