Sport
MEĐUNARODNE DJEČJE IGRE

Osječani osvajali medalje, a naše "kockice" vrlo popularne i u Jeruzalemu
Objavljeno 7. kolovoza, 2018.

Izrael je bio domaćin 52. Međunarodnih dječjih igara (ICG), a sedmi put na tom natjecanju nasupio je i Osijek. Prvi put grad na Dravi imao je predstavnike u dva sporta, atletici i odbojci, a ekspedicija se na kraju iz Jeruzalema vratila s tri odličja, ali i s iskustvima koja će se dugo pamtiti. Neka od njih prenio nam je i Darko Dumančić, voditelj Odsjeka za sport u Gradu Osijeku.


- Na prethodnih šest Igara osvojili smo ukupno četiri odličja, a u Jeruzalemu smo završili na tri postolja, što je najbolji pokazatelj da smo bili itekako uspješni na rezultatskom planu. No to u ovoj priči nije jedino važno, naši mladi sportaši imali su priliku natjecati se, ali i družiti se s vršnjacima iz cijelog svijeta, a pritom su mogli upoznati Jeruzalem, koji je zaista impresivan - kaže Dumančić, koji je naglasio da su Izraelci bili iznimno susretljivi prema hrvatskoj, odnosno osječkoj, delegaciji.
- U ovakvim prigodama, također, najbolje se vidi snaga rezultata koji je na Svjetskom prvenstvu ostvarila naša nogometna reprezentacija. Na prijmu kod gradonačelnika glavna tema bila je nogomet, a najvažnija sporedna stvar na svijetu zanimala je i grčkog paroha u Svetom gradu. Bilo je trenutaka kada smo se osjećeli kao sportske zvijezde, samo što još nismo dijelili autograme. Mnogi su se htjeli slikati s nama, hrvatske su "kockice" prepoznatljive u Izraelu - naglašava Dumančić.
Osim njega u delegaciji je bio i Saša Šešum, a preostali dio ekspedicije činili su naši mladi sportaši, koji su se u konkurenciji većoj od 1500 natjecatelja (od 12 do 15 godina) iz 30-ak država iskazali u svakom smislu.
- Naravno da uzorno ponašanje nikad nije sporno, a kada još osvojiš tri medalje, onda je jasno da se kući moraš vratiti ponosan, zadovoljan i pun dojmova - kaže predstavnik grada Osijeka, koji se može pohvaliti dvjema atletskim medaljama i jednom odbojaškom.
Mlade članice AK Slavonija-Žito Nikolina Ćosić, Iva Akmadžić, Lorena Faktor i Melani Bosić osvojile su srebrnu medalju u štafeti 4x100m (51,00), a još jedno postolje izborila je Faktor, koja je bila treća u skoku u vis (158), te je skakla i finale u dalju, gdje je završila na petom mjestu (5,30). Pojedinačni finale izborila je i Bosić, koja je završila na osmom mjestu (12.87). Kod atletičara finala su u skoku u dalj osjetili Arian Getto (4. sa 5,97 m) i Mislav Škrtić (10. sa 5,41), a Dominik Škorjanc bio je šesti u visu sa 1,70 metara. Četvrti član bio je Ivan Branković, a trenersku ulogu imala je Danijela Černić.
Vrhunski rezultat napravile su odbojkaice s Drave, pod vodstvom trenera Darija Fančovića. Djevojke su u konkurenciji 11 eklipa osvojile drugo mjesto, pobjeđivale su Haderu, Bratislavu, Kaunas, Innsbruck i Seul, a u finalu je ipak bolja bila selekcija južnokorejskog Daegua. Srebro su pak zaslužile: Anja Matković, Matea Miličević, Marija Pupovac, Rea Rajndl, Ena Tubić, Marija Lovrić, Dijana Karatović i Karla Miloloža.
Nakon povratka iz Izraela osječku je delegaciju u kasnonoćnim satima ugodno iznenadio i doček. Oko sat i pol nakon ponoći roditelji su u Gradskom vrtu priredili bakljadu za mlade spotašice i sportaše, koji su još jednom na najbolji način predstavljali grad i državu izvan granica Lijepe Naše.
Nino Benčina
SLJEDEĆE GODINE U RUSIJI
Poznato je da će domaćin sljedećih Igara, za godinu dana, biti Rusija. Mladi sportaši okupit će se u Ufi, inače glavnom gradu Baškirske Republike, koji ima nešto više od milijun stanovnika. Put Urala mogla bi ponovo osječka ekspedicija, poziv organizatora zasigurno neće izostati, a možda u tu lijepu sprotsku priču bude uključen i još koji hrvatski grad.
Možda ste propustili...

PLAY-IN NA NBA PARKETIMA

Sixersi na Knickse, Miami na popravni

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

Najčitanije iz rubrike