Sport
POČINJE 24. EP U ATLETICI

Deseta hrvatska medalja trebala bi se osvojiti u Berlinu
Objavljeno 6. kolovoza, 2018.
Za primat na Starom Kontinentu borit će se 1572 natjecatelj(ic)a, a naša ekspedicija ima 22 člana
Od ponedjeljka do nedjelje slijedi uživanje u kraljici sportova! Berlin je domaćin 24. Europskog prvenstva u atletici, koje će, u to sumnje nema, biti spektakularno. Atletska krema Starog Kontinenta u Njemačkoj bit će brojna, stižu 1572 sportaša iz 49 zemalja. Njih 828 natječe se u muškoj, 744 u ženskoj konkurenciji, a svoja 22 predstavnika imat će i Hrvatska.
Po 11 naših atletičarki i atletičara okušat će se s najboljom kontinentalnom konkurencijom, a bez obzira na nju, izvjesno je očekivati da će Hrvatska uzeti svoju desetu medalju na EP-ima. Dosad smo zaslužili četiri zlata, jedno srebro i tri bronce.
Za ona najsjajnija odličja zaslužna je, naravno, Sandra Perković, od koje se očekuje da pokori konkurenciju i u Berlinu. Najbolja svjetska diskašica od 2010. dominira na eurosmotrama, na prethodna četiri prvenstva nitko joj nije bio ravan. Ako nastavi niz, postat će prva atletičarka koja je uzela pet naslova europske prvakinje u istoj disciplini.
- Motivacija nije sporna, motiv mi nije konkurencija, već sam ja to sama sebi. Puno je tu stvari koje još želim napraviti. Ostvariti hitac preko 70 metara, srušiti rekord europskih prvenstava koji je netaknut od 1986. godine. On iznosi 71,36, a ja sam ove sezone već bacila dva centimetra dalje. No, treba ići redom. Prvo da kvalifikacije prođu po planu, a onda je sve otvoreno u finalu. Najvažnije je da sam spremna i zdrava, a onda je sve moguće - kaže najbolja diskašica svijeta, koja je trenutačno vlasnica devet najboljih rezultata na europskoj ljestvici. Konkurencija, ona najbliža, zaostaje šest metara, pa neka tako bude i u subotu navečer, kada je na programu finale discipliine u kojoj caruje hrvatska atletičarka. Njezine kolegice iz reprezenatcije daleko su od uloge favorita, a očekuje se da bi najmanje do polufiunala mogla Andrea Ivančević, na 100 metara prepone, gdje trči i Ivana Lončarek. Ostale naše predstavnice su: Bojana Bjeljac, Matea Matošević Hačić, Nikolina Stepan, Nikolina Šustić Stanković (sve maraton), Ivana Renić (50 km hodanje), Ana Šimić (skok u vis), Marija Tolj (disk) i Anamari Kožul (kladivo).
Svoj drugi seniorski EP spreman je pak odraditi najbolji hrvatski skakač s motkom, Osječanin Ivan Horvat. Prije dvije godine u Amsterdamu je izborio finale s preskočenih 5,50, a potom je letio 20 centimetara manje, te je završio na diobi sedmog mjesta. Ako je suditi po uvertiri za EP, član AK-a Slavonija-Žito mogao bi popraviti te visine, samim time i plasman. Nedavno je na državnom prvenstvu preskočio letvicu postavljenu na visini 5,71 metar, što je naravno i novi hrvatski rekord na otvorenom. No, od 37 motkaša s kojima će se natjecati na Olimpijskom stadionu, njih 14 išlo je 5,70 i više ove sezone, kvartet je skakao i preko 5,90.
- Konkurencija je strašna, ali osobno volim kada je takvo okruženje. Uz pune tribine, to bi trebalo izvući najbolje od mene ovoga trenutka. Naravno, prvi cilj je odraditi kvalifikacije najbolje moguće i ući u finale - kaže Osječanin koji će ugođaj prvenstva upoznati u petak, a nadamo se i posljednjeg dana prvenstva, kada je na programu finale. Njega je dvaput osjetio i Stipe Žunić, naša uzdanica u bacanju kugle. Prije dvije godine završio je na devetom, a 2014. bio je korak do postolja u Švicarskoj. Lani je pak osvojio svjetsku broncu.
U istoj je disciplini i Filip Mihaljević, a ostali hrvatski atletičari u Berlinu su: Mateo Ružić - (400 m i 4x400 m), Sven Cepuš (800 i 4x400), Hrvoje Čukman (400 m prepone i 4x400), Daniel Daly (maraton), Bruno Erent (50 km hodanje), Filip Pravdica (skok u dalj), Mateo Kovačić i Mateo Parlov (oba 4x400).
Nino Benčina
Sjećanja iz Amsterdama
Na prethodnom EP-u, prije dvije godine u Amsterdamu, hrvatska je atletika osvojila dvije medalje. Zlatna je u disku bila Sandra Perković, dok je broncu osvojila Sara Kolak u bacanju koplja. Medalje su tada osvojile ukupno 32 zemlje, a u poretku nacija Hrvatska je bila na diobi 14. mjesta, zajedno s Grčkom i Srbijom. Uz dvije medalje, imali smo još i dva finala, a naše je boje branilo ukupno 11 predstavnika.
Možda ste propustili...

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

Najčitanije iz rubrike