Novosti
ISTRAŽIVANJE CRO DEMOSKOP

Izborna podrška SDP-a nije bila ovako niska u zadnjih 15 godina
Objavljeno 6. kolovoza, 2018.
Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom kolovoza, pokazuje da su parlamentarni izbori provedeni početkom kolovoza (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59 %), HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik. Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 26 posto (prema 25 posto iz srpnja). S druge strane SDP nastavlja negativni trend. U ovomjesečnom istraživanju SDP bilježi izbornu podršku od 18 posto što je najniža izborna podrška u mjerenju preferencija stranaka od početka istraživačkog projekta CRO Demoskop (od početka 2004. godine, odnosno gotovo 15 godina). Drugi najniži rezultat stranka je zabilježila neposredno nakon izbornog poraza, odnosno u prvom mjerenju preferencija stranaka u siječnju 2004. godine (18,9 posto). Živi zid je na trećem mjestu s izborom od 13,2 posto. Slijedi Most s izborom od 7,5 posto. Na ljestvici rejtinga političkih stranaka iza vodećeg četverca slijedi Stranka Bandić Milan 365 s izborom od 3,1 posto, a slijedi Hasanbegovićeva stranka Neovisni za Hrvatsku s izbornom podrškom od 2,9 posto. HSS je zabilježio izbor od 2,6 posto, a slijedi stranka Pametno s 2,4 posto.
Nakon pet mjeseci vrh ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara preuzela je predsjednica Grabar-Kitarović koja je na valu sportskog uspjeha i navijanja povećala izbor za najpozitivnijeg domaćeg političara na ovomjesečnih 20,8 posto. Na drugom je mjestu "Nitko" s izborom od 20,1 posto. Premijer Plenković zadržao se na trećem mjestu s 8,5 posto izbora. Zanimljivo je kako ni ovaj mjesec među deset najpozitivnijih političara nema predsjednika SDP-a, Davora Bernardića koji se s 0,7 posto nalazi na 17. mjestu.
Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 25,7 posto. Na drugom je mjestu Davor Bernardić s izborom od 14,7 posto. Na trećem su mjestu "svi političari" kao zasebna kategorija odgovora s 11,4 posto.V.T.
Smjer kretanja zemlje (kao pokazatelj društvenog optimizma), podupire 19,9 posto građanki/građana
Možda ste propustili...

ODLAZAK BRAČNOG PARA RASPUDIĆ

“Raskol u Mostu bio je samo pitanje vremena”

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru