Novosti
PREDSJEDNIK SRBIJE USPOREDIO HRVATSKU S HITLEROVOM NJEMAČKOM

Plenković o Vučićevoj izjavi: Što je previše, previše je!
Objavljeno 5. kolovoza, 2018.
Izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je Hrvatsku usporedio s nacističkom Njemačkom hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je kao veliko pretjerivanje, ustvrdivši pritom kako se dobro zna da se rat vodio na teritoriju Hrvatske, a ne Srbije, da je Miloševićev velikosrpski režim izvršio agresiju na Hrvatsku i da je "Oluja" okončala okupaciju Hrvatske. "Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja došla je 1998. i zaokružila našu teritorijalnu cjelovitost, a što se izjave tiče i usporedbi koje se odnose na holokaust, što je previše, previše je", rekao je Plenković u nedjelju novinarima. Premijer je također poručio da Hrvatska želi politiku pomirbe, suradnje i dobrosusjedstva zbog čega je bitno suočiti se s prošlošću i utvrditi istinu. Izjavu Vučića, koji je u subotu navečer u Bačkoj Palanci na središnjem komemorativnom skupu u povodu Dana sjećanja na stradale i izbjegle Srbe rekao da je "Hitler htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba", prethodno su osudili i drugi političari. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u nedjelju kako Vučićeve izjave ne pridonose uspostavi i normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije. Ministri Lovro Kuščević, Damir Krstičević i Tomo Medved odbacili su izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je usporedio Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom, istaknuvši da je Oluja bila kruna pravednog i obrambenog rata te da se mora suočiti s povijesnom činjenicom da je velikosrpska politika uz pomoć jugoslavenske armije izvršila agresiju na Hrvatsku. Ministar uprave Lovro Kuščević poručio je da je Domovinski rat bio pravedni obrambeni rat na kojemu je stvorena Republika Hrvatska i da se svi moraju pomiriti s time. "To je jedan od preduvjeta za nastavak bolje suradnje", rekao je Kuščević.
Komentirajući nazočnost predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca na obljetnici u subotu gdje je Vučić to izjavio, Kuščević je rekao kako se iskreno nada da će i Pupovac i svi ostali shvatiti veličinu ovog današnjeg dana. Ministar obrane Damir Krstičević naglasio je da "mi rat nismo započeli, mi smo se branili i kasnije oslobodili Hrvatsku." Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je za Vučićevu izjavu kao i slične kritike proteklih godina da je "to već nažalost praksa od njih."
Vuk Tešija
Bačić: Pupovac se treba jasno odrediti
Predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika Branko Bačić, upitan o Vučićevim izjavama, rekao je kako te izjave najprije govore o Vučiću te stilu i načinu vođenja Srbije, što ne pridonosi dobrim odnosima između Hrvatske i Srbije. Istaknuo je kako je ta izjava povijesna laž, a Hrvati su imali pravo osloboditi veliki dio zemlje pri čemu "smo vodili računa i o našim sugrađanima, pripadnicima srpske zajednice." Na pitanje hoće li na to reagirati i HDZ jer je na tom skupu nazočio i Pupovac koji je dio vladajuće većine, Bačić smatra potrebnim obaviti razgovor s Pupovcem jer nije dobro da se na takvim događanjima, kada se hrvatski Domovinski rat kvalificira takvim ocjenama, ne čuje i Pupovčev glas koji se o tome treba jasno odrediti.
Možda ste propustili...

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura