Novosti
UPOZORENJE SINDIKATA U ZRAKOPLOVSTVU:

Država će izgubiti Croatia Airlines?
Objavljeno 6. kolovoza, 2018.
Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu priopćio je, vezano uz najavu štrajka sindikata ORCA u Croatia Airlinesu, da je Vlada odgovorna za stanje u Croatia Airlinesu, ustvrdivši kako je vjerojatan scenarij potpunog gubitka jedinog državnog avioprijevoznika, sa svim posljedicama za zrakoplovstvo i gospodarstvo Hrvatske.
U Samostalnom hrvatskom sindikatu zaposlenika u zrakoplovstvu smatraju da je Vlada RH, kao vlasnik Croatia Airlinesa, neizvršavanjem svojih obveza i obećanja stvorila pretpostavke za štrajk pilota, stjuardesa i aviomehaničara koji su za 8. kolovoza najavili Hrvatski sindikat prometnih pilota i Organizacija radnika Croatia Airlinesa. Kao razlog naveli su da nisu ispunjeni njihovi zahtjevi, niti je potpisan kolektivni ugovor nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem. "Croatia Airlines Vladi ne treba. Naprotiv, žele ga se što prije i bezbolnije riješiti, a to pokazuju svi Vladini postupci koje (ne) poduzima vezano uz našeg jedinog avioprijevoznika", tvrdi Samostalni sindikat. U Samostalnom sindikatu smatraju da Vladi odgovara štrajk, jer bi u suprotnom, kažu, ispunila svoju zakonsku dužnost i postavila novu upravu s punim mandatom, a što zahtijeva sindikat pilota, stjuardesa i aviomehaničara. "Propustivši imenovati upravu isprovocirali su sindikat ORCA da obavi njihov prljav posao koji bi mogao dovesti do gašenja Croatia Airlinesa, umanjujući time svoju vlastitu odgovornost", navode u sindikatu.
Kažu i da će štrajk svakako smanjiti vrijednost kompanije i tako ponuditi alternativu, a to je pronalazak "strateškog partnera" koji će je za minimalna (u poslovnom smislu smiješna) sredstva preuzeti. Smatraju kako Vladi na ruku ide i činjenica da u Croatia Airlines nema kolektivnog ugovora, pa tako ni zaštite radnika.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je u petak kako najava štrajka u Croatia Airlinesu nije dobra i samo može nanijeti štetu te apelirao da sindikat i Uprava sjednu za stol i pokušaju naći rješenje. Podsjetio je da je to već druga najava štrajka u Croatia Airlinesu, i to u vrijeme turističke sezone, kada je i najveći broj putnika, i kada kompanija ostvaruje najveći prihod. Butković je također podsjetio da je Croatia Airlines ponovno stavljen na popis strateških tvrtki te da je Nacionalnim planom reformi predviđeno da se za tu tvrtku pronađe strateški partner. Štrajk će, prema podacima Uprave, utjecati na gotovo 7000 putnika samo u prvom danu štrajka.H
Croatia Airlines Vladi ne treba. Naprotiv, žele ga se što prije i bezbolnije riješiti, tvrde iz sindikata
7000

putnika osjetilo bi posljedice štrajka samo prvi dan, procjena je Uprave Craotia Airlinesa