Svijet
BORBA PROTIV ISELJAVANJA

Novi stanovnici za 1 euro kupuju kuće
Objavljeno 6. kolovoza, 2018.
Nema samo hrvatska problema s iseljavanjem, godinama to trpe i južne talijanske pokrajine, pogotovo na otocima. Zbog toga demografskog problema gradske vlasti talijanskog gradića na Siciliji oglasile su prodaju starih kamenih kuća po simboličnoj cijeni od jednog eura kako bi privukle nove stanovnike u San Piero Patti, slikovito mjestašce na sjeveroistoku Sicilije, koje je opustjelo zbog starenja stanovništa i desetljeća emigracije u Messinu, Palermo ili gradove na sjeveru Italije.
Kada uplate jedan euro, novi vlasnici morat će obnoviti urušene kuće rabeći samo tradicionalne materijale - kamen, drvo i mediteranski crijep, a na obnovi zapošljavati, koliko god je moguće, lokalne obrtnike. Gradić podignut na stjenovitom brdu s kojeg se pruža prekrasan pogled na okolicu čini se savršenim za život, a automobilom je moguće za 15 minuta doći do najbliže plaže na rubu nacionalnog parka Nebrodi, zaštićene zone jezera i šumovitih planina. Gradsko vijeće toga gradića, ponatog kao Biser Nebrodija, jednoglasno je ovoga tjedna izglasalo odluku o projektu.
San Piero Patti ipak nije otac takve zamisli, jer ju je "ukrao" od drugog grada na Siciliji. Gangi je još 2014. pobudio zanimanje u cijelom svijetu kada je počeo prodavati napuštene kuće za jedan euro. "Sve je počelo primjerom grada Gangijs, što je bio velik uspjeh - mnoge su kuće prodane", rekao je Salvatore Fiore, gradonačelnik San Piero Pattija za britanski list The Telegraph. Zainteresiranih kupaca ima dosta.H
15

minuta vožnje treba od San Piero Pattija do prve plaže
Možda ste propustili...

BRITANSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA:

Sporazum o Brexitu moguć, ali će kasniti

SRBIJA SE PROTIVI JER STRAHUJE OD OSNIVANJA VOJSKE

Amerika povlači UNMIK s Kosova?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZMJENE ZAKONA

Crnogorci u mirovinu sa 61 godinom

2

KRITIKA IZ SUSJEDNE DRŽAVE NA RAČUN PREMIJERA RH

Zvizdić: Plenkovića se miješa u poslove BiH

3

U ISTANBULU

Summit Merkel-Putin-Macron-Erdogan o Siriji