Svijet
BORBA PROTIV ISELJAVANJA

Novi stanovnici za 1 euro kupuju kuće
Objavljeno 6. kolovoza, 2018.
Nema samo hrvatska problema s iseljavanjem, godinama to trpe i južne talijanske pokrajine, pogotovo na otocima. Zbog toga demografskog problema gradske vlasti talijanskog gradića na Siciliji oglasile su prodaju starih kamenih kuća po simboličnoj cijeni od jednog eura kako bi privukle nove stanovnike u San Piero Patti, slikovito mjestašce na sjeveroistoku Sicilije, koje je opustjelo zbog starenja stanovništa i desetljeća emigracije u Messinu, Palermo ili gradove na sjeveru Italije.
Kada uplate jedan euro, novi vlasnici morat će obnoviti urušene kuće rabeći samo tradicionalne materijale - kamen, drvo i mediteranski crijep, a na obnovi zapošljavati, koliko god je moguće, lokalne obrtnike. Gradić podignut na stjenovitom brdu s kojeg se pruža prekrasan pogled na okolicu čini se savršenim za život, a automobilom je moguće za 15 minuta doći do najbliže plaže na rubu nacionalnog parka Nebrodi, zaštićene zone jezera i šumovitih planina. Gradsko vijeće toga gradića, ponatog kao Biser Nebrodija, jednoglasno je ovoga tjedna izglasalo odluku o projektu.
San Piero Patti ipak nije otac takve zamisli, jer ju je "ukrao" od drugog grada na Siciliji. Gangi je još 2014. pobudio zanimanje u cijelom svijetu kada je počeo prodavati napuštene kuće za jedan euro. "Sve je počelo primjerom grada Gangijs, što je bio velik uspjeh - mnoge su kuće prodane", rekao je Salvatore Fiore, gradonačelnik San Piero Pattija za britanski list The Telegraph. Zainteresiranih kupaca ima dosta.H
15

minuta vožnje treba od San Piero Pattija do prve plaže
Možda ste propustili...

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

Najčitanije iz rubrike