Svijet
BORBA PROTIV ISELJAVANJA

Novi stanovnici za 1 euro kupuju kuće
Objavljeno 6. kolovoza, 2018.
Nema samo hrvatska problema s iseljavanjem, godinama to trpe i južne talijanske pokrajine, pogotovo na otocima. Zbog toga demografskog problema gradske vlasti talijanskog gradića na Siciliji oglasile su prodaju starih kamenih kuća po simboličnoj cijeni od jednog eura kako bi privukle nove stanovnike u San Piero Patti, slikovito mjestašce na sjeveroistoku Sicilije, koje je opustjelo zbog starenja stanovništa i desetljeća emigracije u Messinu, Palermo ili gradove na sjeveru Italije.
Kada uplate jedan euro, novi vlasnici morat će obnoviti urušene kuće rabeći samo tradicionalne materijale - kamen, drvo i mediteranski crijep, a na obnovi zapošljavati, koliko god je moguće, lokalne obrtnike. Gradić podignut na stjenovitom brdu s kojeg se pruža prekrasan pogled na okolicu čini se savršenim za život, a automobilom je moguće za 15 minuta doći do najbliže plaže na rubu nacionalnog parka Nebrodi, zaštićene zone jezera i šumovitih planina. Gradsko vijeće toga gradića, ponatog kao Biser Nebrodija, jednoglasno je ovoga tjedna izglasalo odluku o projektu.
San Piero Patti ipak nije otac takve zamisli, jer ju je "ukrao" od drugog grada na Siciliji. Gangi je još 2014. pobudio zanimanje u cijelom svijetu kada je počeo prodavati napuštene kuće za jedan euro. "Sve je počelo primjerom grada Gangijs, što je bio velik uspjeh - mnoge su kuće prodane", rekao je Salvatore Fiore, gradonačelnik San Piero Pattija za britanski list The Telegraph. Zainteresiranih kupaca ima dosta.H
15

minuta vožnje treba od San Piero Pattija do prve plaže
Možda ste propustili...

PUTIN PRIPREMA OSTANAK NA VLASTI I NAKON ISTEKA MANDATA

Ruska Duma za premijera potvrdila Mihaila Mišustina

PREMIJER SÁNCHEZ NAJAVIO DA NEOVISNOST NIJE OPCIJA

Kataloniji se nudi veća autonomija

SVJETSKI FORUM O HOLOKAUSTU:

Poziv lidera na borbu protiv antisemitizma

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SRBI I HRVATI PREGLASALI BOŠNJAKE

Zastupnici u BiH ozakonili veličanje zločinaca

2

PREHRAMBENA PRIJETNJA

Najezda skakavaca u Istočnoj Africi

3

TISUĆE PROSVJEDNIKA U IRANU

Traže hitno povlačenje američke vojske