Osijek
ERDUTSKA VEČER

Najbolji čobanac skuhao Josip Lišnić iz Osijeka
Objavljeno 6. kolovoza, 2018.
Drugi mjesto osvojio je Igor Kaloci iz Erduta, dok je treća bila Višnjevčanka Ivanka Lovrić.

Turistička zajednica općine Erdut, u suradnji s udrugama mjesta Erduta, a u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u subotu je za mještane i prijatelje organizirala tradicionalnu Erdutsku večer. Riječ je o drugoj po redu ovakvoj manifestaciji smještenoj na prostoru Erdutske kule u sklopu koje je održano natjecanje u kuhanju čobanca.


- Drugu godinu zaredom nalazimo se na obali Dunava, na prostoru ove naše prekrasne kule koja nas povezuje i koja predstavlja najljepši i najprepoznatljiviji simbol naše destinacije. Manifestacija Erdutska večer održava se na inicijativu NK Erdut, a ovaj put skupili smo cijelo selo – organizirao se Mjesni odbor, športsko-ribolovne, lovačke udruge i udruge žena, kao i DVD, uz pomoć Općine Erdut koja je sve financirala. Povezali smo sve strukture naše zajednice i možemo reći da smo zadovoljni efektom. Počinjemo biti prepoznatljivi prema nečemu, a isto tako našim suseljanima dajemo priliku da, uz čobanac i tamburaše, osjete svoj identitet - poručio je zamjenik predsjednika TZ-a općine Erdut Darko Barjaktarević te je dodao kako se nada da će Erdutska večer, iz godine u godinu postajati sve značajnija manifestacija.

Sudeći prema broju kotlića na natjecanju u kuhanju čobanca, pomak u odnosu na lanjsku Erdutsku večer jasno je vidljiv. Za razliku od prošlogodišnje manifestacije kada je bilo prijavljeno desetak natjecatelja, u kuhanju ove prepoznatljive slavonske delicije ove se godine okušalo njih 18, a prema mišljenju ocjenjivačke komisije najbolji je čobanac skuhao Josip Lišnić iz Osijeka. Drugi je Igor Kaloci iz Erduta, dok je treća Višnjevčanka Ivanka Lovrić. Drugu Erdutsku večer svojim nastupom uveličao je tamburaški sastav Žeteoci iz Osijeka, a ovogodišnji je program okrunjen vatrometom.
Danijel Miklić
Erdutska kula čeka obnovu
Nije slučajno da je za mjesto za čobanijadu izabrano pokraj Erdutske kule koja je smještena s unutrašnje strane velikog dunavskog meandra, na istočnim vinorodnim padinama Erdutske kose. Od srednjovjekovnoga grada ostale su sačuvane samo ruševne dvije kule i dijelovi zida. Glavna četverouglasta kula neuspjelo je restaurirana i pretvorena u obiteljsku grobnicu Cseh - od stare kule vidljivi su samo dijelovi zidova. Na istom položaju nalazi se jedna renesansna kula kružna tlocrta sa strijelicama i izbočenim gornjim vijencem na konzolama, a pokraj kule stoji dio staroga zida s prozorima koji je odvojen od kule.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana