Osijek
U OSIJEKU SVEČANO PROSLAVLJEN DAN POBJEDE

Iz akcije Oluja uče sve
vojne akademije svijeta
Objavljeno 5. kolovoza, 2018.
Hrvatska vojska ponovno postaje jaka i prepoznatljiva, naglasio je Anušić

U životu nema slučajnosti i sve se događa s razlogom, pa tako i to da Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja slavimo na dan kada je 1995. oslobođen hrvatski Knin, a što se dogodilo baš o blagdanu Gospe Snježne, odnosno na isti dan kao i 1716. kada je hrvatska vojska, predvođena Eugenom Savojskim, pobijedila 20 tisuća turskih vojnika na Tekijama kod Petrovaradina, poručio je prečasni Ivan Jurić jučer u molitvi kod kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi u povodu praznika državnog ponosa.



Ponosni na vojsku

Naime, protokol obilježavanja Dana pobjede počeo je i ove godine upravo na lijevoj obali Drave polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve koji su dali život u obolu obrani domovine. U događaju tradicionalno su sudjelovali pripadnici Hrvatske vojske, Hrvatske policije, župan sa zamjenicima, gradonačelnik Osijeka te brojni pripadnici braniteljskih udruga. Župan Ivan Anušić kaže kako je riječ o jedinoj vojnoj akciji u kojoj nije aktivno sudjelovao i da to ne može prežaliti, jer, kaže, volio bi da je i osobno bio dio Oluje.
- Danas je to vojna akcija koju proučavaju i iz koje uče sve svjetske vojne akademije. To je akcija koja tek sada pokazuje koliko je hrvatska vojska bila snažnija i jača od vojske s kojom smo imali okršaj. Ono što je bitno danas, u 2018. godini, jest da hrvatska vojska ponovno postaje snažna i jaka te prepoznata kao vrlo organizirana. Vojnici su danas zadovoljni u vojsci. Treba se prisjetiti i da nam se 2000. dogodila situacija u kojoj je počeo prilično loš odnos države prema vojsci i prema policiji te je slijedio niz godina zanemarivanja, od investiranja u opremu do onog u obuku. Danas s novim ministrom Damirom Krstičevićem stvari se mijenjaju i možemo ponovno biti ponosni na vojsku, a posebno na ove dečke koji su sudjelovali u Oluji - komentirao je jučer situaciju župan Ivan Anušić.
Gradonačelnik Ivan Vrkić podsjetio je kako je jedan od razloga izvrsnosti akcije Oluja velika sloga i jedinstvo hrvatskog naroda, koja nam je potrebna želimo li napredovati kao država i u mirnodopskim uvjetima. Zamjenik načelnika Policijske uprave Osječko-baranjske Damir Takač naglasio je kako je hrvatska policija u Domovinskom ratu među prvima stala u obranu domovine, a i Hrvatska vojska, preko Zbora narodne garde, nastat će upravo i iz policijskih formacija. Upravo su jedinice specijalne policije odigrale veliku ulogu i u Oluji i velik broj njihovih pripadnika u toj je akciji položilo i život.
Druženje na Pampasu

Osim svečanog dijela i ove su godine, 14. put, u prostorima streljane Pampas održani sportski susreti i druženje branitelja, njihovih obitelji, ali i svih građana koji žele proslaviti Dan pobjede. Organizator događaja i ove je godine bio UHDDR Osječko-baranjske županije i grada Osijeka. Predsjednik osječkog organka UHDDR-a Zdravko Nalio za medije se prisjetio svojih emocija u trenutcima stavljanja hrvatskog barjaka na kninsku tvrđavu. - Mislim da tada nismo bili ni svjesni svojih emocija. Imali smo vjeru i nadu da će sve završiti pozitivno i da ćemo vratiti naše područje. Dodjela ordena od predsjednice Grabar-Kitarović našim generalima koji su predvodili ovu akciju zapravo je točka na "i", jer je riječ o ljudima koji su svoju taktiku utkali u oslobođenje Knina. Statut branitelja ponekad je nekima teret i fikcija, ali otkada imamo ministra Tomu Medveda, stvari idu nabolje - komentirao je Nalio, koji je dodao kako se nada da će sportske susrete na Pampasu u povodu Dana pobjede održavati do kraja života. Inače, jučer su se na prostoru Pampasa branitelji cijeli dan družili uz stolni tenis, pikado, belu i streljaštvo. Prema riječima organizatora, u okviru sportskih sadržaja druži se oko 220 ljudi, a u cjelodnevnom druženju sudjeluje i oko 1000 sugrađana. Središnji glazbeni događaj, kao i veliko finale, bio je u večernjim satima kod secesijskog zdenca na promenadi, gdje su nastupili Igor Delač i Aura band.

- Na inicijativu braniteljskih udruga, Grad i Županija građanima su podarili i koncert našeg sugrađanina i suborca Igora Delača, s vatrometom i bakljadom na pješačkom mostu, na čemu zahvaljujemo Kohorti - naglasio je Ante Blažević, predsjednik Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata.
Nefreteta Z. Eberhard
70

tisuća vojnika bilo je tijekom Oluje u pripravi u Slavoniji u slučaju da krene odmazda iz Baranje
U Slavoniji se čekao Orkan
Župan Ivan Anušić jučer se prisjetio i kako su članovi hrvatske vojske u Slavoniji očekivali da se nakon Oluje krene u akciju Orkan, kojom se trebalo osloboditi hrvatsko Podunavlje i Baranju. - To se nije dogodilo, ali ovaj teritorij ipak smo vratili, bez ispaljenog metka - komentirao je župan te dobio pljesak okupljenih. Da je tijekom Oluje u Slavoniji čekalo oko 70.000 hrvatskih vojnika u slučaju da krene otpor iz Baranje, prisjetio se i Zdravko Nalio.
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike