Svijet
NAPAD DRONOVIMA U VENEZUELI

Maduro za atentat optužio Kolumbiju
Objavljeno 6. kolovoza, 2018.
Dronovi napunjeni eksplozivom eksplodirali su blizu mjesta na kojem je predsjednik Venzuele Nicolas Maduro držao govor

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro bio je meta neuspjelog napada u subotu u Caracasu dok je držao govor na vojnoj svečanosti, javljaju agencije. Dronovi napunjeni eksplozivom eksplodirali su blizu mjesta na kojem je predsjednik Venzuele Nicolas Maduro držao govor u subotu, ali su i on i ostali članovi vlade neozlijeđeni, izjavio je venecuelski ministar informiranja Jorge Rodriguez.


"Imamo dokaz da je ovo bio pokušaj ubojstva. Nisu uspjeli", rekao je Rodriguez. "Predsjednik Maduro je iz napada izišao bez ozljeda i nastavlja rad." Kako se vidi na televizijskim snimkama, Maduro je iznenada prekinuo govor koji je držao u subotu u Caracasu na vojnoj svečanosti. U jednom trenutku dok je govorio, Maduro je pogledao u nebo, a kamera je prikazala više desetaka vojnika kako trče prema Avenida Bolivar, na kojoj se održavala svečanost. U pozadini su se čuli vriskovi.
Kako je dodao Rodriguez, u "napadu" na Madura ozlijeđeno je sedam pripadnika Nacionalne garde.
Maduro je za pokušaj napada optužio kolumbijskog predsjednika Juana Manuela Santosa. "Danas su me pokušali ubiti", kazao je Maduro u razgovoru za venezuelsku radioteleviziju. "Ne sumnjam da ime Juana Manuela Santosa stoji iza toga", dodao je, kazavši kako smatra da su u atentat upleteni i ljudi koji žive u Sjedinjenim Državama. "Prema prvim rezultatima istrage, više osoba koje su financirale napad živi u SAD-u na Floridi", kazao je Maduro pa uputio i poruku američkom predsjedniku. "Nadam se da je predsjednik Donald Trump spreman boriti se protiv terorističkih skupina", rekao je.
Kolumbijska vlada odbacila je "apsurdnu" Madurovu optužbu da stoji iza atentata na njega u subotu, u jeku katastrofalnog stanja u Venezueli, kojoj je podršku iskazala njezina saveznica Kuba. "Apsurdno je i neutemeljeno reći da je kolumbijski predsjednik odgovoran za navodni atentat na venezuelskog predsjednika", navodi kolumbijsko ministarstvo vanjskih poslova te dodaje: "Kao i obično, venezuelski predsjednik stalno optužuje Kolumbiju za sve što se događa."
Kolumbijski predsjednik Santos vodi međunarodni prosvjed protiv vladavine Madura, kojeg smatra diktatorom.
U intervjuu France Presseu od prošlog ponedjeljka u Bogoti kolumbijski predsjednik je kazao kako smatra da je "blizu" pad Chavezova "režima" zbog hiperinflacije u Venezueli, a koju je Međunarodni monetarni fond procijenio na milijun posto za ovu godinu.
Subotnji atentat dogodio se na prvu godišnjicu uspostave vrlo sporne Ustavotvorne skupštine Venezuele, koja je vladi omogućila da prigrabi ovlasti parlamenta i neutralizira oporbu. Iskoristivši podjele u oporbi, ta je skupština, u kojoj zasjedaju samo članovi vladajuće stranke i Maduru bliski ljudi, uspjela proširiti svoje ovlasti i preuzeti većinu ovlasti parlamenta, koji je jedina institucija u zemlju pod kontrolom oporbe.
Venezuelska saveznica Kuba izrazila je podršku Maduru pa su atentat osudili kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel i šef Komunističke stranke Kube Raul Castro. Savez Kube i Venezuele traje od dolaska Huga Chaveza na vlast, 1999., kad je Caracas postao strateški partner Havane, nakon gotovo desetljeća ekonomske krize od raspada Sovjetskog Saveza.
Nakon izbora Miguela Diaz-Canela 19. travnja za predsjednika Kube Maduro je došao osobno pozdraviti nasljednika Raula Castra. Diaz-Canel uzvratio je gestu nakon reizbora Nicolasa Madura 20. svibnja na izborima koje su bojkotirale glavne oporbene stranke, koje su ih smatrale nezakonitima. Pobjedu Madura nije priznao ni SAD ni EU, kao ni velik dio međunarodne zajednice. Potporu Maduru izrazio je i bolivijski predsjednik Evo Morales preko Twittera. "Odlučno osuđujemo još jedan nasilan ispad i kukavički atentat na bratski narod Bolivije i Nicolasa Madura. Ove eksplozije su zločin protiv humanosti", napisao je.
Hina
Odgovornost preuzela nepoznata skupina
Tajanstvena pobunjenička skupina koju čine civili i vojnici preuzela je, u priopćenju objavljenom na društvenim mrežama, odgovornost za neuspjeli napad na Madura. "Oprečno je vojnoj časti držati vladu sastavljenu od onih koji su zaboravili ustav i koji obnašaju javnu dužnost na opscen način s ciljem bogaćenja", navodi se u tekstu koji potpisuje "Nacionalni pokret vojnika u košulji". "Narode Venezuele, da bi ova borba bila uspješna, potrebno je da svi iziđemo na ulice, bez povratka", dodaje se u priopćenju te skupine.
Najčitanije iz rubrike