Zdravlje
UZ MAJČINO MLIJEKO

Bolje spavaju bebe koje ranije dobiju i drugu hranu
Objavljeno 6. kolovoza, 2018.
Male razlike u duljini sna beba velika su korist za kvalitetu života roditelja

Vezani članci

JAVNOZDRAVSTVENI PRIORITET

Dojenje je zdravo i za dijete i za majku

Bebe koje, uz majčino mlijeko, ranije počnu dobivati i drugu hranu bolje spavaju, pokazalo je novo britansko istraživanje.


Znanstvenici su, prema radu objavljenom u časopisu JAMA Pediatrics, utvrdili da su bebe kojima su majke već u dobi od tri mjeseca uz dojenje počele davati drugu hranu spavale bolje u odnosu na bebe koje su samo dojene.
Službene preporuke Svjetske zdravstvene organizacije su da se prvih šest mjeseci bebe isključivo doje i stručnjaci kažu kako bi se žene i dalje trebale držati tih preporuka, iako se one trenutačno preispituju. Znanstvenici su izvijestili da je istraživanje pokazalo da su bebe koje su dobivale i drugu hranu spavale dulje i manje se budile te imale manje drugih problema sa spavanjem, pa je rezultat bio i bolja kvaliteta života majki. Istraživanjem koje je proveo King‘s College iz Londona i St George‘s, University of London, obuhvaćene su 1303 bebe koje su bile podijeljene u svije skupine. Jedna je skupina bila šest mjeseci samo na majčinu mlijeku, a drugoj se u dobi od tri mjeseca počela dodavati druga hrana. Roditelji djece u obje skupine ispunjavali su svaki mjesec upitnike o snu i prehrani do 12. mjeseca života beba, a potom svaka tri mjeseca do njihova trećeg rođendana.
Prema istraživanju najuočljivije razlike bile su u dobi od šest mjeseci kad su bebe koje su dobivale i drugu hranu spavale četvrt sata dulje noću (dva sata tjedno dulje) i budile se prosječno 1,74 put noću u odnosu na bebe koje su bile samo na majčinom mlijeku, a budile su se dva put noću. Dr Michael Perkin sa St George‘s, University of London ističe da čak i male razlike u duljini sna beba nose velike koristi za kvalitetu života roditelja. Najznačajnija razlika bila je u kvaliteti sna bebe. One na dodatnoj hrani imale su 50 posto manje izglede plakati noću ili pokazivati druge znakove iritabilnosti, što su sve razlozi da roditelji opet teško utonu u san nakon što umire bebu. Prva hrana koju roditelji obično uvode u prehranu beba su pasirano ili kuhano meko voće i povrće poput mrkve, krumpira, jabuke, dinje, breskve, marelice ili kruške.
Unatoč službenim preporukama jedno je britansko istraživanje provedeno 2010. pokazalo da 75 posto britanskih majki počne uvoditi drugu hranu i prije petog mjeseca života djeteta, a 26 posto kao razlog te odluke navodi da se bebe noću bude.
Prof. Gideon Lack s King‘s College, London kaže kako je njegovo iskustvo da roditelji smatraju da ranije uvođenje druge hrane uvelike poboljšava san beba. Hina
Bebe na dodatnoj hrani imale su 50 posto manje izglede plakati noću ili pokazivati druge znakove iritabilnosti
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike