Sport
KAOS UOČI UTAKMICE

U Glasgowu izbodena dva navijača Osijeka
Objavljeno 2. kolovoza, 2018.
Do sukoba je došlo kada su navijači kretali na stadion, Osječani su završili u bolnici i izvan su životne opasnosti

Nogometaše Osijeka u Glasgow je dopratilo stotinjak navijača. Najveći dio njih stigao je zrakoplovima, ali je bilo i onih pravih avanturista koji su se na 2500 kilometara dug put odlučili otisnuti europskim cestama. No, navijački izlet u Škotsku zasjenili su nemili događaji u blizini stadiona Ibrox u kojima je bilo i krvi.

 


Susret je nažalost imao krvavu uvertiru. U neposrednoj blizini Ibroxa, samo 40-ak minuta prije početka utakmice, došlo je do kratkotrajnog, ali žestokog navijačkog okršaja u kojem su napadnuti navijači Osijeka, a prema neslužbenim informacijama bilo je i teže ozlijeđenih. Riječ je o dva navijača Osijeka koja su zadobila ozljede od uboda nožem. Osječani su, neslužbeno, završili u bolnici i izvan su životne opasnosti. Tabloid Schotish Sun objavio je amaterske snimke sukoba na ulicama, letjele su boce, bilo je palica i baklji, a škotska policija dugo je odbijala ponuditi prave informacije o tim kaotičnim scenama jer navode kako "navijački incidenti obrađuju po posebnoj proceduri".
Na putu do Glasgowa pronašli su kohortaši avionsku liniju Pula - Liverpool, odakle su produžili u Škotsku. Snalažljivo, ali i odvažno, nema što. Bio je to put na kojem su navijači iskoristili priliku pa spojili ugodno s korisnim. Osim utakmice koja je bila, jasno, središnji događaj dana, dio njih stigao je obići škotski kraljevski grad Edinburgh, koji je od Glasgowa udaljen 70-ak kilometara. To se svakako isplatilo jer u glavnom škotskom gradu definitivno se ima što vidjeti. Jedna od stvari koju svakako treba obići je muzej viskija, u kojem prođete kroz cijeli proces proizvodnje, upoznate se s poviješću, a imate i priliku degustirati sve vrste tog svjetski raširenog pića koje se proizvode u Škotskoj. Četiri su različite, ovisno o regiji u kojoj se rade, a kušačima je to odlična prilika izabrati vrstu koja njima najviše odgovara. Naravno, imali su Osijekovi fanovi vremena prošestati i po Glasgowu i vjerujemo susresti se s porukama podrške Celticovih navijača. Naime, strogi centar Glasgowa sav je Celticov, a s obzirom na to da smo se i sami u nekoliko navrata uvjerili kako će svaki navijač Kelta biti na strani bijelo-plavih, uopće ne sumnjamo da su se isto mogli doživjeti i drukeri bijelo-plavih. Među pristašama osječkog kluba bilo je i onih koji su na utakmicu došli iz susjedne Irske. Inače, na tribinama Ibroxa navijači Osijeka bili su u velikoj manjini jer se na kultnom stadionu okupilo gotovo 50.000 ljudi. Atmosfera je bila bučna, a navijači Osijeka bili su smješteni u jugoistočni kut stadiona, ali kada je utakmica počela, tamo ih je bilo samo 30-ak. Očito je kako nisu svi fanovi Osijeka ušli na stadion zbog krvavog okršaja s domaćim navijačima. Tako su se redovi Kohorte na stadionu popunili tek nakon što je prošlo pola sata susreta.
Tada se povremeno mogla čuti i pjesma podrške bijelo-plavim iz 70-ak grla njihovih navijača. Ipak, sve je na kraju ostalo u sjeni tog mučnog sukoba u kojem su stradali navijači Osijeka.
Dalibor Keler
Možda ste propustili...

SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA

Bez pobjednika u Vukovaru i Vinkovcima

IZABELA LOJNA UOČI SUSRETA SA SPLIĆANKAMA

Pobijedimo li Hajduk, jedna ruka nam je već na trofeju

OSJEČANIN U POLUFINALU EUROPSKOG PRVENSTVA

Pratljačić nokautirao Crnogorca, sa Srbinom za finale

Najčitanije iz rubrike