Dome slatki dome
INICIJATIVA PROVEDBA ZAKONA O ZAŠTITI ŽIVOTINJA

"Vlasnički" psi nisu nikada bili problem
Objavljeno 2. kolovoza, 2018.
Psi lutalice, bez vlasnika, uvijek su bili javnozdravstveni i komunalni problem, jer nisu ni pod čijom kontrolom

Psi se uzgajaju tisućama godina s određenim ciljem u selekciji, za obavljanje posebnih zadaća potrebni su psi različitog karaktera, temperamenta, veličine, kvalitete i duljine dlake… Uvođenjem obavezne kastracije i sterilizacije sav bi se rad selekcionara anulirao i potpuno izgubio. Nepovratno bi se izgubio genetski potencijal i uništile potrebne osobine različitih pasmina, što, između ostalog, pripada i u stečevine civilizacije, jer se selekcijski rad obavlja od trenutka prvog pripitomljavanja divljih pasa do danas, rekao je doc. dr. sc. Ivica Bošković, s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, inače i međunarodni kinološki sudac, na sastanku o provedbi Zakona o zaštiti životinja na području Osječko-baranjske županije, kojem su nazočili zamjenik župana Petar Lagator i Ilija Pranjić te nekoliko predstavnika kinoloških udruga i hobi-uzgajivača rasnih pasa.


Skupština Osječko-baranjske županije osnovala je Koordinacijsku radnu skupinu za provedbu Zakona o zaštiti životinja. Istaknute su brojne primjedbe i nejasnoće u vezi s tim zakonom, a posebno u dijelu koji JLS daje pravo da propišu obveznu kastraciju svih pasa koji nisu upisani u registar komercijalnog uzgoja pri Ministarstvu poljoprivrede.
Zakon o zaštiti životinja nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, istaknula je, između ostaloga, Dubravka Jovanović, iz Udruge uzgajivača njemačkih ovčara, te se ne može petljati u pitanje vlasništva, koje je propisano zakonom, a pokrenut je i prijedlog za ocjenu ustavnosti. Neke JLS donijele su odluke o kastraciji i sterilizaciji pasa prije nego što su na njihovu području imenovane koordinacijske radne skupine te bez njezina mišljenja. To je napravljeno iz straha i neznanja, a pod pritiskom udruga za zaštitu životinja i prijedloga njihovih odluka i zakona, za koje su jedinice lokalne uprave smatrale da su pravosnažne.
Veterinarska komora i Veterinarski fakultet dali su službeno mišljenje i negativno su se izrazili o obaveznoj kastraciji pasa, a i iz Ministarstva poljoprivrede smatraju kako ne treba žuriti s donošenjem takvih odluka, jer prvo treba upotrijebiti sve druge metode kontrole razmnožavanja pasa lutalica.
Osnovni problem je svrstavanje svih pasa u isti koš, naglasio je Bošković. Uzgoj i držanje "vlasničkih“ pasa postojećim zakonskom regulativom uređeni su već niz godina. Psi koji su pod kontrolom vlasnika u pravilu su označeni mikročipom, redovito se vakciniraju. Ako se dogodi nekakav problem, vlasnik psa snosi svu odgovornost za počinjenu štetu.
Psi lutalice, bez vlasnika su uvijek bili javnozdravstveni i komunalni problem, jer nisu ni pod čijom kontrolom, često se udružuju u čopore i prave probleme napadajući ljude i domaće životinje, mogu biti prijenosnici različitih zaraznih bolesti, od kojih su neke zoonoze te mogu činiti i materijalnu štetu ljudima.
Prijedlog delegacije kinologa je da se iz odluke o kastraciji i sterilizaciji izuzmu svi "vlasnički" psi označeni mikročipom. Za svu štetu i probleme koje počine takvi psi odgovoran je isključivo vlasnik..J.Kn.
Označiti urbane pse lutalice
Takozvane urbane pse lutalice, koji su bez vlasnika, a cijeli su svoj život živjeli u naseljenim mjestima u suživotu s čovjekom, ako ne budu udomljeni u roku od 30 dana, moguće je sterilizirati, fotografirati i otvoriti im karton u komunalnom poduzeću, označiti ušnom markicom (da se zna da je to gradski pas) i pustiti na mjesto gdje su uhvaćeni. Jednom godišnje treba ih ponovno uhvatiti i vakcinirati protiv zoonoza. S obzirom na to da su sterilizirani, oni se više neće razmnožavati, te će se njihov broj lagano smanjivati tijekom godina.

Prijedlog je također da o trošku lokalne samouprave psi mogu boraviti do 30 dana u azilu. Ako se psa u roku od 30 dana ne udomi, pristupa se eutanaziji ili sterilizaciji. Nakon toga bi prestala sva briga lokalne samouprave o životinji.

U slučaju "no kill“ skloništa, koja ne dopuštaju eutanaziju, daljnju brigu o životinji i financiranje držanja neka preuzme sklonište. Godinu dana boravka u azilu lokalnu samoupravu stoji najmanje deset tisuća kuna po psu.
Uzgoj i držanje "vlasničkih“ pasa postojećom je zakonskom regulativom uređen već niz godina
Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike