Dome slatki dome
U VRTU UZDIGNUTE GREDICE

Najlakši način za uzgoj vlastitog povrća
Objavljeno 2. kolovoza, 2018.
Zemlja u uzdignutim gredicama brže se zagrijava, ali i brže suši, pa možete znatno produžiti sezonu

Uzgojem povrća u uzdignutim gredicama imat ćete manje posla, sačuvat ćete leđa, povrće će biti veće i zdravije. Imat ćete bolji pregled prilikom sadnje. Idealna visina uzdignutih gredica viša je od 30 cm. Uvijek možete sjesti na zid kada budete radili i tako sebi dodatno olakšati posao.


Idealna je širina ona da bez većeg napora možete doći do središta gredice. Ako pravite uzdignutu gredicu, možete je napraviti sa stranicama dužine 120 cm x 120 cm i visine 50 cm. Zemlja u uzdignutim gredicama brže se zagrijava, ali i brže suši. Zbog toga možete znatno produžiti sezonu. Biljke ćete ranije saditi u gredice, a zadnja žetve će biti kasnije u odnosu na uzgoj na nivou zemlje. Vrt će izgledati urednije s podignutim gredicama. Ako se odlučite za travu, ostavite razmak između uzdignutih gredica dovoljan da možete proći kosilicom.
Gredicu napunite kvalitetnom zemljom i pokrijte malčem, pa neće biti korova. Uzdignute gredice mogu se napraviti od različitih materijala, najčešće se prave od dasaka, kamena i cigle. Najbolje je izabrati daske od tvrdog drva. Da bi duže trajale, prije nego što ih ugradite premažite ih bezbojnim lakom koji će usporiti truljenje. Jako je važno ostaviti i dosta prostora oko gredice da možete nesmetano hodati oko nje sa svim potrebnim alatom.
Optimalna dubina gredice je 15 – 20 cm, iako nekim biljkama ne bi škodila dublja gredica zbog njihova dubokog korijena.
Dubina također ovisi i o samoj kvaliteti tla. Ako imate vrlo hranjivo tlo, nekim biljkama bit će dovoljna i dubina od 15 cm. Ako imate tlo koje je glinasto ili stjenovito, a planirate saditi biljke koji imaju dubok korijen, dublja gredica je bolji odabir.
Ako ste vrtlar koji ima problema sa zdravljem i teško vam se saginjati, dubina gredice može biti i do vašeg struka.
Preporučeni materijali za gradnju gredica su neobrađeno prirodno drvo, prirodni kamen ili umjetni kamen (betonske ploče i cigle).
Ako ste odabrali prirodno drvo kao materijal kojim ćete graditi svoju gredicu, izrežite daske od drva, napravite okvir u željenom obliku i učvrstite ga. J.Kn.
Jednostavan i lak pristup
Prednosti podignutih gredica:

• ranija sadnja i ranija berba

• bolja drenaža

• bolja cirkulacija zraka

• zaštita biljaka od hladnoće

• optimalna raspodjela hranjivih tvari

• jednostavan i lak pristup biljkama

• lakše održavanje

• posebna mikroklima u kojoj je otežan rast korova

. Ovisno o vašim potrebama i željama možete izraditi veće i dublje gredice.

Ako planirate sagraditi gredicu uz rub zida ili ograde, neka gredica bude uža kako biste mogli nesmetano prići svakom dijelu gredice.
Možda ste propustili...

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike