Autoglas
BOSCH I FORECE O VREMENSKIM UVJETIMA NA CESTI

Većina auta će za nekoliko godina imati Vakulu u sebi
Objavljeno 31. srpnja, 2018.
Haptički osjećaj tijekom vožnje ne smije se podcijeniti. U kakvom je stanju cesta, kako prijanjaju gume? Ovaj osjećaj, bilo da već postoji ili se razvija, vozačima može pomoći da prikladnije i sigurnije upravljaju svojim automobilima. Automatiziranim vozilima također su hitno potrebne informacije o uvjetima na cesti. No, nažalost, vozila nemaju nikakav osjećaj za takve uvjete, ili ga nisu dosad imala. Bosch je razvio sustav koji automatiziranim vozilima omogućuje instinktivan osjećaj.
- Zahvaljujući svojim uslugama predviđanja uvjeta na cesti upozoravamo na opasnosti kao što su mokre ceste, snijeg ili led prije nego što se kritične situacije razviju. U tome nam pomažu podaci o vremenskim uvjetima koje pruža naš partner Foreca, izjavio je član upravnog odbora Bosch dr. Dirk Hoheisel.
Foreca je jedan od vodećih svjetskih pružatelja informacija o vremenskim uvjetima, s više od 20 godina u predviđanju vremenskih uvjeta na cesti. Boschev paket usluga globalno će se uvesti 2020. i u početku će se temeljiti na podacima o vremenskim uvjetima. Što se više povezanih auta pojavljuje na cestama, usluga će se proširivati podacima o vozilima. Do visoko automatizirane razine 4 SAE odluka o tome može li automobil preuzeti zadatak vožnje ovisi o čimbenicima poput vrste ceste, raspona brzine i vanjskih utjecaja. U budućim automatiziranim vozilima odluka će se također temeljiti na uslugama predviđanja uvjeta na cesti koje pruža Bosch. Zahvaljujući njihovoj pomoći automatizirano će vozilo pravodobno prepoznati kakve vanjske utjecaje može očekivati. To znači da će imati dovoljno vremena da prilagodi stil vožnje i neće morati predati zadatak vožnje vozaču čim se uvjeti na cesti imalo pogoršaju. Ako ruta vodi vozilo kroz kišu, ono će unaprijed prilagoditi svoju brzinu do razine koja isključuje rizike od akvaplaninga i omogućuje mu da se sigurno zaustavi u bilo kojem trenutku. Koja god da je razina automatizacije SAE, rezultat je sigurna vožnja koja je uz to i glatka i ugodna.
Bosch procjenjuje da će biti potrebno oko 20 milijuna povezanih auta da bi se pokrilo oko 80.000 km autocesta samo u Europi. Bosch će od Forece primati ažurne globalne podatke o vremenskim uvjetima na cesti koji su mu potrebni. Temeljito ispitivanje koje je Bosch proveo nad nekoliko vodećih pružatelja pokazalo je da su finski vremenski stručnjaci najtočniji globalni pružatelji podataka o vremenskim uvjetima na cesti. M.Bugarić