Dome slatki dome
POVRTNJAK ZAŠTITA BILJAKA

Kako se ekološki riješiti proždrljivih puževa
Objavljeno 26. srpnja, 2018.
Ekološki je najpovoljnije puževe skupljati ručno u večernjim ili jutarnjim satima, ili gredice posipati čistim drvenim pepelom

Svake nas godine u povrtnjaku dočeka isti problem - puževi. Dobro je znati da izbjegavaju češnjak i crveni luk, no zato nemilosrdno jedu lišće, stabljike i plodove, primjerice kupusnjača i salata, vole i papriku, mahune, jagode... Ekološki je najpovoljnije puževe skupljati ručno u kasnim večernjim ili, pak, ranim jutarnjim satima. Gredice je moguće posipati i čistim drvenim pepelom. Često se za suzbijanje puževa preporuča i uporaba kuhinjske soli, pri čemu se sol nasipa oko gredice. Ta je mjera efikasna, ali ekološki neprihvatljiva, jer dovodi do zaslanjivanja tla, prenosi Agroklub. Kao mjera borbe protiv puževa u ekološkoj proizvodnji preporuča se nasipanje rubova uz gredicu dijatomejskom zemljom (poznatom i kao kremena zemlja, a koja je zapravo sitni pijesak napravljen od silikatne sedimente stijene, koja je nastala taloženjem ostataka dijatomeja). Radi uništavanja puževih jaja, u vrtu treba provoditi češću plitku obradu tla. Nasipanje je rubova uz gredicu dehidriranim vapnom efikasno. Vapno djeluje dehidrirajuće na puža.


No, treba voditi računa da se višekratnim posipanjem vapnom mijenja pH vrijednost tla. Za ulov puževa mogu se koristiti i trapovi i lovne posude. U večernjim satima treba postaviti dasku na stazu u vrtu. Ujutro dasku treba podići i skupiti puževe. Mogu biti od koristi i deblja vlažna tkanina, karton, bale slame, otpaci iz kuhinje i dr., koje također ujutro treba pregledavati. Moguće je oko biljaka postaviti i plosnato kamenje i ujutro ih podignuti. Ispod kamena ćemo također naći puževe. Trap od biljnih ostataka, kao što su listovi salate, kore od agruma, jabuke i krumpira, može se ukopati u tlo u blizini posađenog povrća i prekriti kartonom ili običnim novinama. Ujutro ćemo i tu naći velik broj puževa koje treba uništiti. Za istu namjenu koriste se i lovne posude. Čaše od jogurta ili lovne posude za puža treba ukopati u tlo i postaviti biljne ostatke, voće, suhu hranu za pse i mačke ili, pak, uliti sirutku. Važno je da posude budu natkrivene. J.Kn.
Miris piva privlači puževe
Jeste li znali da puževi vole pivo? Posude treba ukopati u tlo tako da rub posude bude 1 cm iznad razine tla, a u posude treba uliti pivo. Posude treba redovito kontrolirati, prema potrebi prazniti i dopunjavati pivom. Najbolje su one s poklopcem.Povremeno puštanje u vrt kokoši, patki i guski može pridonijeti smanjenju broja puževa. Indijske patke trkačice hrane se puževima, a ne oštećuju povrće. U Austriji je zaživio projekt “Unajmi patku”. U vrijeme intenzivne pojave puževa možete unajmiti indijske patke trkačice, i to obvezno dvije na četiri tjedna.
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna