Sport
SPOMENIK NARAŠTAJIMA KOJI SU NAPUSTILI HRVATSKU

Ivan Meštrović o načinu financiranja izgradnje nacionalnog stadiona: Dijaspora kao najveći investitor
Objavljeno 23. srpnja, 2018.

Vezani članci

NK OSIJEK U STISCI S VREMENOM OKO IGRAČKIH POJAČANJA

Petrović što hitnije mora u kupnju, jer Zoran Zekić vapi za stoperom

Sjajan uspjeh nogometne reprezentacije Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ponovno je aktualizirao i pitanje infrastrukture u Hrvatskoj, odnosno neadekvatnosti stadiona za igranje viceprvaka svijeta. Stadioni su nam zastarjeli, neki i "prave rugobe", i možda je konačno došao trenutak da se i u Hrvatskoj napokon nešto pokrene o tom pitanju, nakon što praktički po cijeloj Europi gledamo kako niču moderni stadioni.
I dok traje rasprava treba li se koncentrirati na izgradnju nacionalnog stadiona ili pak kroz izgradnju ili rekonstrukciju postojećih učiniti da hrvatska reprezentacija ima adekvatne uvjete u više gradova diljem Hrvatske, predsjednik i suvlasnik NK-a Osijek Ivan Meštrović iznio je ideje o načinu financiranja tog projekta. Meštrović je i posebni savjetnik predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera te jedan od začetnika ideje izgradnje nacionalnog stadiona.
- Osobnom imam dva viđenja rješenja pitanja nacionalnog stadiona, kroz komercijalizaciju imena ili preko crowdfundinga. Izgradnja preko komercijalizacije imena, kao što je to primjerice Allianz napravio u Münchenu, Torinu i Nici, u našem bi slučaju značila da u toj ulozi bude neka od većih hrvatskih tvrtki, pa bi se, na primjer, stadion mogao zvati INA Arena. Kroz komercijalizaciju imena, odnosno određenu naknadu, moglo bi se ostvariti i do 50 posto troškova za izgradnju stadiona, dok bi ostalo pokrio HNS, koji bi bio i vlasnik. Druga opcija je romantičnija, riječ je o ideji kojom se bavim nekoliko mjeseci, a to je izgradnja nacionalnog stadiona preko crowdfundinga, i to hrvatske dijaspore, kojoj i sam pripadam.
Meštrović je i pojasnio na koji način, istaknuvši kako je hrvatska dijaspora i sada najveći investitor u Lijepu Našu.
- Više od četiri milijuna Hrvata živi izvan Domovine, a oni su i najveći ulagači u Republiku Hrvatsku, samo prošle su godine uložili više od dvije milijarde eura. U kontekstu raseljavanja, to su sve tužne priče, a na ovaj bismo način napravili spomenik našoj dijaspori i to onim naraštajima koji su napustili Hrvatsku 20-ih, 30-ih ili 50-ih godina prošlog stoljeća. Obitelji bi donirale novac kroz jednu transparentnu web-platformu, a na svakoj bi sjedalici novoga stadiona bilo ugravirano ime njihova pretka koji je napustio Domovinu i godina kada je to bilo. Imali bismo stadion kapaciteta od 35 do 50 tisuća mjesta, koji bi kasnije i Hrvati iz dijaspore obilazili, razgledali te gdje bi cijeli svijet vidio jedan novi pristup crowdfundingu - pojasnio je Meštrović način realiziranja izgradnje nacionalnog stadiona na ovaj način. G. Roguljić
Goran Roguljić
Pomoć i od predsjednice
Predsjednik Osijeka vjeruje kako je takav model moguć, a o njemu je već razgovarao i s najvišim državnim dužnosnicima.

- Riječ je o spomeniku našoj dijaspori, jednom od tri najraseljenija naroda na svijetu. Vidim ga ne samo kao stadion nego kao najveći spomenik hrvatskoj nesreći, a opet u kontekstu i hrvatske sreće kroz sportska dostignuća. To je jedan oksimoron u kojemu se morala promijeniti klima i moralo je doći na naplatu sve ono što je hrvatski narod patio, da bi sada kroz sport, eto, ostvario to da ga prepoznaju diljem svijeta. Tražit ću pomoć od predsjednice Republike da me u tome podupre i da vidimo postoji li rješenje izgradnje stadiona na takav način. Ponovit ću, hrvatska je dijaspora najveći investitor u Republiku Hrvatsku od njezina osamostaljenja do danas.
Ivan Meštrović

predsjednik NK-a Osijek

Obitelji bi donirale novac kroz jednu transparentnu web-platformu, a na svakoj bi sjedalici novoga stadiona bilo ugravirano ime njihova pretka koji je napustio Domovinu i godina kada je to bilo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini