Sport
PRVENSTVO BALKANA U ATLETICI

Ivan Horvat potvrdio dominaciju, Elija Valentić osvojila srebrnu medalju
Objavljeno 23. srpnja, 2018.

Osječki atletičar Ivan Horvat potvrdio je kako mu na Balkanu nema ravnog kada je riječ o skoku s motkom! Ivan se okitio još jednim naslovom prvaka Balkana, nakon što je u Staroj Zagori u Bugarskoj preskočio 5,30 metara i bilo je to dovoljno za još jedno najsjajnije odličje.


Osječanin je time stigao do svoje sedme zlatne medalje s balkanskih prvenstava (na otvorenom i u dvorani), a ukupno desete medalje. U kolekciji je najviše balkanskih zlata, ali ima i tri srebra.

Ivan i Elija na postolju

Ivanu je skok od skromnih 5,30 metara bio dovoljan za zlato, jer nitko od njegovih konkurenata nije uspio preskočiti više od 510 cm. Ivan može biti zadovoljan zlatnim odličjem, ali on može i mora puno bolje. Bliži se Europsko prvenstvo, a tamo ta visina neće biti dostatna za neki bolji rezultat. No, Ivan je tek uhvatio zalet na otvorenome pa se tek u nastavku sezone mogu očekivati još bolji i viši skokovi. Nije Horvat bio jedini predstavnik Slavonija-Žita u Bugarskoj. Čak ni jedini osvajač medalje. U skoku u vis, ali u ženskoj konkurenciji, nastupila je Elija Valentić i okitila se srebrom s preskočenih 3,80 metara. Eliji je to treća medalja s balkanskih prvenstava, nakon bronce na seniorskom i srebra na juniorskom Prvenstvu Balkana. U skakačkoj disciplini, u skoku u vis, nastupila je još jedna Osječanka Sara Aščić i s preskočenih 1,80 metara zauzela je sedmo mjesto.

Andrea i Hrvoje

Sjajna je bila Andrea Ivančević te mladi reprezentativac Sven Cepuš koji su se također popeli na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja u Staroj Zagori. Hrvatska rekorderka Andrea Ivančević je do zlata na utrci 100 metara s preponama došla nakon što je u finalu istrčala 12,93 sekunde, a u istoj utrci je do bronce dotrčala još jedna naša atletičarka Ivana Lončarek (13.17).
- Jako sam zadovoljna i sretna prvim mjestom. Najviše od svega veseli me što sam ovaj rezultat istrčala uoči Europskog prvenstva u Berlinu i što je to odličan pokazatelj za iduće utrke - izjavila je Andrea Ivančević.
Juniorski reprezentativac Sven Cepuš slavio je u utrci na 800 metara s novim osobnim rekordom, 1:47.51 minuta, što je prvi put da se spustio ispod granice 1:48.00. Ni jedan od konkurenata u Staroj Zagori nije mogao pratiti njegov tempo u finišu.
Trojac je uzeo zlata, Elija srebro, a drugo mjesto na ovogodišnjem Prvenstvu Balkana osvojio je i Hrvoje Čukman na 400 m prepone. On je istrčao svoj najbolji ovosezonski rezultat (51,16 sekundi) te zaslužio srebrno odličje.
Uz Ivanu Lončarek, brončane medalje u Staroj Zagori osvojili su i Paola Borović u troskoku s osobnim rekordom (13,55 metara), Lora Ontl na 3000 m zapreke (11:18.83 minuta), Dino Bošnjak na 3000 metara (8:16.85 minuta) te štafeta 4 x 400 metara (3:09.04 minute) u sastavu Mateo Parlov, Hrvoje Čukman, David Šalamon i Mateo Kovačić.
Ivana Liović
10

medalja osvojili su hrvatski atletičari na Prvenstvu Balkana te osvojili šesto mjesto među 16 reprezentacija.
Boje hrvatske reprezentacije u bugarskoj branili su Osječani Elija Valentić, Sara Aščić i Ivan Horvat
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike