Svijet
PRI IZGRADNJI AUTOCESTE

Na Krimu otkrivene kosti prapovijesnih životinja
Objavljeno 22. srpnja, 2018.
Radovi su zaustavljeni dok se proučavaju sadržaj špilje u kojoj su kosti nosoroga, hijena i životinja sličnih slonovima

Znanstvenici na Krimu istražuju veliku količinu očuvanih životinjskih kostiju starih pola milijuna godina pronađenih u podzemnoj špilji tijekom gradnje autoceste.


Radovi su privremeno zaustavljeni dok znanstvenici proučavaju sadržaj špilje u kojoj se nalaze kosti nosoroga, hijena i životinja sličnih slonovima. Dmitrij Starcev iz Muzeja zoologije Krimskog državnog sveučilišta smatra kako je nalazište jedinstveno te kako u Rusiji ništa slično još nije pronađeno. Tvrdi kako su područje nekoć naseljavali mamuti, preci slonova koji su imali dlaku i duge zakrivljene kljove. "Ako je riječ o brlogu hijena kao što mislimo, onda je to najveće i najočuvanije takvo mjesto dosad pronađeno", rekao je Startsev. Znanstvenik navodi kako su na kostima vidljivi otisci zuba te pretpostavlja kako je riječ o plijenu koji su predatori donijeli u špilju. "Pronašli smo gotovo netaknut brlog gdje su ove životinje nekoć boravile. Pretpostavljamo da ćemo naći i ljudske ostatke, ali to su zasad samo nagađanja", izjavio je. Predsjednik Ruskog speleološkog saveza, Genadij Samohin, rekao je kako su radovi na cesti morali privremeno biti obustavljeni. "Odlučili smo privremeno zaustaviti sve radove dok ne utvrdimo vrijednost i veličinu nalazišta", napomenuo je Samokhin.

Špilja se nalazi oko 10 kilometara istočno od Sevastopolja, na cesti koja se proteže od zapada Krimskog poluotoka do grada Krča na istoku, koji je ove godine novim mostom spojen s Rusijom. Rusija je anektirala Krim 2014. godine. H
Možda ste propustili...

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

Najčitanije iz rubrike