Mozaik
PULA FILM FESTIVAL

Zlatna arena za film "Mali", a Zlatna vrata za "Comic Sans"
Objavljeno 22. srpnja, 2018.
Sjajnih pet nagrada dobio je i film "Osmi povjerenik" Ivana Salaja

Prigodnom svečanošću i dodjelom Zlatnih arena u pulskoj Areni završen je službeni dio ovogodišnjeg, 65. Pulskog filmskog festivala koji je, kako je ustvrdila ravnateljica Gordana Restović, donio novi iskorak u filmskoj produkciji.


Velika zlatna arena za najbolji film na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu dodijeljena je filmu "Mali" redatelja Antonija Nuića, produkcijske kuće Propeler film, producenata Borisa T. Matića i Lane Matić. Film je, prema riječima žirija, nagradu zaslužio „za uspjeli prikaz odnosa oca i sina unutar kriminalnog miljea. Autorski svijet ovog filma predstavlja nam paralelnu realnost sredine u kojoj živimo". Zagrebačka banka Nuiću je dala nagradu u iznosu od 30.000 kuna, a Teleking dodjeljuje producentu filma "Mali" paket postprodukcijskih usluga: obrada i mastering slike i tona u iznosu od 15.000 eura.
Nagradu publike Zlatna vrata Pule osvojio je film "Comic Sans" redatelja Nevija Marasovića s prosječnom ocjenom 4,92. Najviše Zlatnih arena, po pet, na ovogodišnjem festivalu osvojili su filmovi "Osmi povjerenik" redatelja Ivana Salaja i "Comic sans" redatelja Nevija Marasovića.
Složeni karakteri

Zlatne arene filmu "Osmi povjereniik" pripale su Borku Periću za najbolju sporednu mušku ulogu, Alenu i Nenadu Sinkauzu za glazbu, Ivani Škrabalo za scenografiju, Morani Starčević za kostimografiju te Tomislavu Vujnoviću, Antoniju Patljaku, Siniši Mataiću i Sandrinu Požežancu za vizualne efekte.
Zlatne arene filmu "Comic Sans" pripale su Neviju Marasoviću za režiju, Nataši Janjić za najbolju sporednu žensku ulogu, Janku Popoviću Volariću za najbolju glavnu mušku ulogu, Tomislavu Pavlicu za montažu te Juliju Zorniku za oblikovanje zvuka. Za Popovića Volarića za ulogu Alana u filmu "Comic Sans" žiri je nagradu dodijelio "za utjelovljenje složenog karaktera koji jednakom snagom istovremeno iskazuje ranjivost i egoistične motive“. Nagradi se pridružuje Argentum hrvatski lanac srebernarnica koji dodjeljuje sat ovogodišnjem dobitniku Zlatne arene za glavnu mušku ulogu. Za redatelja Marasovića žiri je obrazložio kako je nagradu dobio "za sigurnu i vještu režiju dopadljive priče te za precizan odabir glumaca i kvalitetan rad s njima".
Film "Lada Kamenski", u režiji Sare Hribar i Marka Šantića, osvojio je dvije Zlatne arene, i to Sara Hribar za scenarij i Doris Šarić-Kukuljica za najbolju glavnu žensku ulogu. Scenaristica Hribar nagrađena je "za inventivno isprepletanje socijalne i osobne sudbine triju žena, koje nesigurni redatelj pokušava izvesti kao svoj filmski koncept“.
Po jednu Zlatnu arenu dobili su film "Duboku rezovi" redatelja Dubravke Turić, Filipa Mojzeša i Filipa Peruzovića i to Radislav Jovanov Gonz, Luka Matić i Dubravka Kurobasa za kameru, Saša Budimir za specijalne efekte u filmu "Mali" redatelja Antonija Nuića te Sanja Rivić za masku u filmu "Egzorcizam" redatelja Dalibora Matanića. Zlatna arena za glumačko ostvarenje dodijeljena je Maruši Majer za ulogu Mare u filmu "Ivan" redatelja Janeza Burgera. "Fizičkom boli uslovljena, još više emotivnom traumom pritisnuta, protagonistica filma Ivan utjelovljuje nevjerojatnu snagu majčinskog instinkta", stoji u izvješću žirija o Majer.
Nagrada "Breza" za najboljeg debitanta dodijeljena je Sari Hribar za film "Lada Kamenski".
Dodijeljen i Oktavijan

U konkurenciji manjinskih hrvatskih koprodukcija Zlatna arena za najbolji film dodijeljena je filmu "Žaba" redatelja Elmira Jukića, koji je ujedno dobio i za režiju. Žiri je nagradu za film "Žaba" obrazložio riječima: "Zahvaljujući izvrsnom dramskom tekstu i nadahnjujućoj igri cjelokupnog glumačkog ansambla, dobili smo izuzetno uspjeli filmski prikaz poslijeratnih trauma likova koji su nam na taj način postali izuzetno bliski i prepoznatljivi." Za redatelja Jukića kažu da je nagradu zaslužio "za minimalistički pristup režiji koja, uz mali broj glumaca, scena i lokacija, ostavlja snažan emocionalni utisak na gledatelja". Nagradu hrvatskog društva filmskih kritičara Oktavijan osvojio je film "Mali" redatelja Antonija Nuića.
Nakon dodjela nagrada ovogodišnjim laureatima uslijedilo je prikazivanje svečane premijere filmskog mjuzikla "Mamma Mia: Here We Go Again!" redatelja Ola Parkera. Nastavak filmskog hita "Mamma Mia!" koji je velikim dijelom sniman na Visu, svjetsku premijeru imao je u Londonu. Režiju i scenarij filma potpisuje Ol Parker, a za glazbu i stihove ponovo su bili zaduženi članovi grupe ABBA Benny Andersson i Björn Ulvaeus, koji su bili i izvršni producenti. Nakon Pule film će se od 22. do 25. srpnja premijerno prikazati na još 13 ljetnih pozornica duž obale.
Svečanosti zatvaranja i dodjeli nagrada nazočila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Realizaciju su podržali i potpomogli: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Pule, Turistička zajednica Istarske županije te partner Festivala - Hrvatski Telekom.
Tanja Kvorka
Anum, nihice
Muraed nosulis. Eperes M.
123

Raverferum consul utum quo conduci squampo rtabullari
123

Raverferum consul utum quo conduci squampo rtabullari
123

Raverferum consul utum quo conduci squampo rtabullari
Film "Lada Kamenski", u režiji Sare Hribar i Marka Šantića, osvojio je dvije Zlatne arene
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa