Osijek
METEOROLOG O VARLJIVOM LJETU

Lazanin: U kolovozu ipak suho i vrelo
Objavljeno 23. srpnja, 2018.

Posljednjih se 30 godina nije dogodilo da u Osijeku u kolovozu nismo imali najmanje deset dana u kontinuitetu temperatura oko 35 Celzijevih stupnjeva, bez padalina, odnosno pravo vrelo slavonsko ljeto. Zbog toga svi oni koji su zabrinuti da ove godine neće osjetiti ljetne vrućine ne bi trebali strepjeti, umiruje naše čitatelje poznati osječki meteorolog u mirovini Željko Lazanin.


Naime, ovaj stručnjak napominje kako su pred nama još gotovo dva mjeseca ljeta i prognozira kako prave vrućine tek dolaze. Naime, mnogi su se Osječani oduševili kada je toplo i sunčano vrijeme započelo još krajem svibnja, pa ih je varljivi i kišni srpanj iznenadio i razočarao.
- Dogodilo nam se iznimno toplo i suho proljeće, a onda se srpanj pokazao nešto kišovitijim, i to je sve iznenadilo jer su očekivali ući iz toplog proljeća u vrelo ljeto. No, mi ne možemo reći da nije toplo i u skladu s ljetnim temperaturama. One se, naime, penju do 30 Celzijevih stupnjeva, a pljuskovi jesu tipičan dio ljeta. No, ove je godine kišilo u većem broju dana. S druge strane, imamo tu i onaj neugodni dio kontinetalnog ljeta, sa sparinama i velikom vlagom u zraku, što je također jedno od tipičnih obilježja osječkog ljeta. Mi smo proteklih godina naviknuli na suha i vrela ljeta, pa smo sada iznenađeni ovakvim ljetom, koje zapravo također ima sva svoja tipična obilježja - objašnjava Lazinin.
Meteorolog napominje kako svi oni koji planiraju ljetovanje ne moraju ga odgađati zbog kiša na kopnu jer je na Jadranu vrijeme uobičajno lijepo.
- Ono što je drukčije ove godine je intenzitet oborina. Imamo jake pljuskove, oluje i nevere, ali su one kratkotrajne. No, svjedoci smo da su kratke vremenske nepogode sve češće. Mi smo, konkretno, imali sreće što su u Osijeku promjene vremena stizale noću, pa ih nismo puno osjetili - zaključuje Lazanin.
Podsjetimo, stručnjaci DHMZ-a objavili su proljetos sljedeću prognozu za ljeto: “Iznadprosječno toplo uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze”, uz moguće toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje, ali i napomenu: “mogući su prodori hladnog zraka, odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili nižom od uobičajene za ljeto”. A za prognozu sezonske količine oborina posebno se ističe: “Puno je složenija od one za temperaturu, pa je i pouzdanost manja". N. Z. Eberhard
Najčitanije iz rubrike