Osijek
LJETNE VRUĆINE NISU ALIBI

Sada je idealno vrijeme za usvajanje zdravih životnih navika!
Objavljeno 23. srpnja, 2018.
Ljeti se ne treba suzdržavati od vježbanja, samo to treba činiti ujutro ili navečer. I pripazite na unos tekućine!

Koliko ste puta od nekoga čuli kako ljeto nije pravo vrijeme za promjene. "Prevruće je, neću valjda sada početi vježbati", jedan je u moru sličnih zaključaka. "Ako nisam smršavjela do ljeta kako sam planirala, sad mi je svejedno", može se pročitati na Facebookovim stranicama koje propagiraju određene dijetetske režime. "Neću se valjda odricati nečega na godišnjem odmoru", odlučna je 40-godišnja Osječanka koja, kao i mnogi njezini istomišljenici, griješi.
"Ljeto je mnogima najdraže godišnje doba, dani su dugi, puno je sunca, lako je naći osvježenje u moru, rijekama ili jezerima, više je vremena za opuštanje i odmor. Uz sve to, ljeto je idealno vrijeme kada se možemo početi pravilnije hraniti i živjeti zdravijim načinom života", odlučne su Danijela Periš, sveučilišna specijalistica sigurnosti i kvalitete hrane i Kristina Rajski, nutricionistica u Centru zdravlja VAGA.

Mediteranska prehrana

Ove stručnjakinje podsjećaju kako je tijekom ljetnih mjeseci organizmu potrebna veća količina vode koja se gubi znojenjem te lagana hrana koja neće opteretiti probavu. "Zbog toga je ovo idealno vrijeme za usvajanje mediteranskog načina prehrane, čiji su glavni sastojci svježe voće i povrće, maslinovo ulje, riba te cjelovite žitarice i mahunarke. Šarenilo voća i povrća pruža nam izvrstan izvor vode i bioloških aktivnih tvari prijeko potrebnih za normalno funkcioniranje organizma. Sezonsko voće i povrće, poput breskvi, marelica, lubenica, dinja, kruški, ljetnih tikvica, patlidžana i rajčice, mogu se kombinirati s posnim sirom, jogurtom ili cjelovitim žitaricama i te su kombinacije izvrstan izbor za dobar doručak", nabraja Rajski. Periš za međuobrok preporučuje voćnu salatu ili osvježavajući frape. Recepti s ljetnim povrćem, kaže, mnogobrojni su. "Hranjive salate sa svježim krastavcima i rajčicama s dodatkom jogurta i začina, poput peršina, kopra i bosiljka, odličan su izbor za prilog bogat, između ostalog, i kalijem. Ljeto je idealno vrijeme za konzumiranje više ribe, pogotovo plave, koja sadrži vrlo vrijedne omega 3 masne kiseline i ne opterećuju probavni sustav. Masnu i prženu hranu trebalo bi izbjegavati cijele godine, a osobito ljeti. Od ulja, najvrjednija su maslinovo, bučino i laneno ulje, koja se mogu dodati salatama, ali nije preporučeno podvrgavati ih visokim temperaturama. Preporučuje se unos mliječnih proizvoda kao što je svjež sir, kako bi se osigurala potrebna količina proteina i kalcija", nabraja Periš.

Kada vježbati?

Periš pak podsjeća kako se ljeti dosta tekućine gubi znojenjem pa je izrazito važno unositi dovoljnu količinu tekućine. "Najzdravija je voda koju treba piti u malim količina tijekom cijelog dana, u rasponu od 1,5 do 2,5 litre", kaže.
U ljetnim se mjesecima ne treba suzdržavati od vježbanja, ali treba pripaziti na nekoliko stvari kako ne bi došlo do negativnog učinka na organizam. Danijela Periš, koja je i poznata trenerica zumbe, preporučuje vježbanje ujutro ili navečer, nikako ne za vrijeme najvećih vrućina, između 11 i 18 sati. "Važno je paziti na dovoljan unos tekućine. Ako je riječ o intenzivnom vježbanju, preporučuje se 1,5 litara vode za sat i pol aktivnosti. Najpoznatija ljetne aktivnosti su kupanje i plivanje u moru koje su izvrsne za gubitak težine i opuštanje", ističe. Dodaje kako prehrana igra veliku ulogu u zdravom načinu života, ali također ima ulogu u lakšem podnošenju visokih ljetnih temperatura i sprječavanju dehidracije.
"Ljeti je usvajanje zdravijih prehrambenih navika jednostavnije i lakše zbog većeg izbora preporučenih namirnica, sezonskog voća i povrća. Takva vrsta prehrane donosi dobrobiti cijele godine, stoga je ljeto pravo vrijeme za usvajanje navika koje bi bilo dobro zadržati tijekom svih 12 mjeseci", poručuju Kristina Rajski i Danijela Periš.
Ivana Rab Guljaš

HRANA KOJA ŠTITI KOŽU
Tijekom ljetnih mjeseci izrazito je važno paziti na kožu i na njezinu zaštitu jer pretjerano izlaganje suncu dovodi do oksidativnog stresa i stvaranja slobodnih radikala. "Važnu ulogu u prevenciji toga imaju antioksidansi, vitamin C i E te selen. Vitamin E može se naći u orašastim plodovima, bademima, lješnjacima i slično, a vitamin C se nalazi u crvenoj paprici, pogotovo osušenoj i smrznutoj, rajčici, kupusu te svježem voću. Selen nalazimo u ribi, krastavcima, češnjaku, integralnim žitaricama i kupusu", podučava nas Rajski.
KRENITE DANAS!
Ne čekajte Novu godinu kako biste promijenili životne navike. Jer, najčešće od tada donesenih odluka ne bude ništa. Isto je i s "vječnim" ponedjeljkom! No, ako već mislite da je to najbolji dan za početak, neka to bude već danas, nakon što ste pročitali ove savjete.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike